null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

Open Venster

‘De veeteeltsector heeft zijn uitstoot sinds de jaren 90 met 25 procent verminderd’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op het interview met Stijn en Britt Anciaux in Humo 4221.

Best Stijn en Britt, met jullie interview bewijzen jullie hoe erg de indoctrinatie van de antivleesactivisten is. Dat jullie inzitten met jullie ecologische voetafdruk, siert jullie, maar volgens mij leggen jullie je prioriteiten verkeerd. Dat jullie nadenken over de overbevolking, siert jullie, maar om milieuredenen vegetariër worden maar wel naar Zuid-Amerika trekken getuigt van selectief gedrag (en dan hebben we het nog niet over de stage in Rwanda).

Wist je dat de uitstoot van een retourvlucht Brussel-Barcelona gelijk is aan die van de productie van 21 kg Belgisch rundsvlees? De afstand Brussel-Rio vertegenwoordigt ongeveer 190 kg Belgisch vlees, of 756 biefstukken van 250 gram.

Bovendien blijft de uitstoot van methaangas van vee maar een tiental jaar in de atmosfeer hangen, terwijl de afbraak van CO2 honderden jaren duurt. De koolstof die vee uitstoot, heeft de atmosfeer recent opgenomen, terwijl die van fossiele brandstoffen al miljoenen jaren ligt opgeslagen. Zou het niet zo zijn dat de uitstoot van koolstof die al heel lang is opgeslagen, verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde?

De landbouw- en vooral veeteeltsector is trouwens de enige sector die sinds het begin van de jaren 90 de uitstoot met 25 procent heeft verminderd. De uitstoot van het verkeer is in die periode juist toegenomen.

Kris Uytterhoeven, Rotselaar.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234