Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS). Beeld BELGA
Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).Beeld BELGA

Open Venster

‘De vermogenden hebben bijna alle beleidsmakers in hun zak’

Lezersbrief

Het publieke debat over de staatshuishouding wordt almaar populistischer en blinder, ten koste van ons aller toekomst. De Franstalige socialisten staan weer eens in het verdomhoekje, omdat zij de welvaart van al de toekomstige gepensioneerden hardnekkig hebben verdedigd, tegen de zogenaamde beschermers van de sociale zekerheid in.

Onlangs nog deed professor emeritus Patrick Deboosere (VUB), bekend om zijn nuchtere en degelijke analyses van onze demografie, een oproep om het debat eerlijker te voeren en verder te kijken. De vergrijzingsgolf is een tijdelijk fenomeen dat zal wegdeemsteren als de babyboomgeneratie uitgestorven is. In de tussentijd moeten de overheidsinkomsten verhoogd worden, niet door de bankschroef aan te spannen bij de al uitgeperste bevolking, met aanslagen op de pensioenen, de gezondheidszorg, het onderwijs, de sociale vangnetten, de niet-economische ontplooiingsmogelijkheden enzovoort, maar door de mechanismen van welvaartsdeling en -herverdeling eindelijk rechtvaardig te maken.

De activiteitsgraad zou veel te laag zijn, maar nog nooit in de geschiedenis is ze zo hoog geweest. In de tijd van mijn ouders kon in de meeste gezinnen één volwassene thuisblijven om het huishouden te bestieren, zonder dat dat het gezin tot de bedelstaf veroordeelde. Nu zijn twee inkomens per gezin vaak net voldoende, en soms zelfs dat niet, om alle rekeningen en onkosten te kunnen betalen.

De vaak aangehaalde en bejubelde econoom John Maynard Keynes voorzag een wereld waarin we nog slechts halftijds of minder zouden werken, omdat de arbeid sterk geautomatiseerd zou zijn. De meeste voorspellingen zijn uitgekomen, alleen heeft hij geen rekening gehouden met de eindeloze hebzucht van de vermogenden, die niet alleen al het vet van onze economische soep scheppen, maar ook de sociaal-maatschappelijke vooruitgang tegenhouden door veel te weinig bij te dragen aan de gemeenschap via eerlijke belastingen.

De vermogenden hebben ook bijna alle beleidsmakers in hun zak. Het hele economische systeem is gericht op het rijker maken van de rijken. Wat zich nu op de energiemarkten afspeelt, is een duidelijk voorbeeld. Dat de werkgevers veel meer kunnen wegen op het beleid dan om het even welke vertegenwoordiger van de gewone man, spreekt boekdelen.

In de media hoor je amper nog andere stemmen dan die van de liberalen en neokapitalisten. Wie probeert op te komen voor de hele gemeenschap, wordt systematisch overstemd en geridiculiseerd. De grootste Vlaamse partij neemt met een duivels genoegen het voortouw in het afkraken van alles wat ‘onze economie’ in de weg staat. Franstalige of federale standpunten zijn telkens de grootste en schijnbaar enige obstakels die uit de weg moeten worden geruimd om ons naar het beloofde land te leiden.

Zolang het protest niet luider klinkt, zal er op beleidsniveau niets veranderen. Onze levens zullen niet verbeteren, en het klimaat zal bovendien blijven achteruitgaan. De heersende klasse wijst ons de weg richting de afgrond en maant ons tot een nog hogere snelheid aan. Beste media, hervind uw verstand en praat gewiekste populisten en verdedigers van de vermogens en vermogenden niet na. Onze kinderen zullen u dankbaar zijn.

Peter Verduyckt, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234