null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

humoOpen Venster

‘De verontwaardiging over de laagste pensioenen zou nog iets groter mogen zijn’

Lezersbrief

Lezer Jef Adriaenssens bepleit in Humo 4305 om de hoogste pensioenen af te toppen op 3.000 euro, zoals destijds de voormalige SP.A-voorzitter John Crombez heeft voorgesteld. Bruto of netto? Van een brutopensioen wordt al een bedrijfsvoorheffing van 870 euro afgehouden, naast de 3,55 procent voor het RIZIV en 2 procent solidariteitsbijdrage. Zo blijft er net geen 2.000 euro over, net genoeg voor een alleenstaande voor een verblijf in een woonzorgcentrum.

De hoogste pensioenen van 7.813 euro houden 3.900 euro netto over. Dat mag aftopping genoemd worden, vooral dankzij de Belgische, exorbitante belastingsschalen. Zo zijn er 2.178 begunstigden. Allemaal hoge ambtenaren wellicht.

Er zijn 2,3 miljoen pensioengerechtigden in België. 120.000 ambtenaren zijn goed voor een pensioen van boven de 3.000 euro bruto. Een goede 7.000 werknemers komen ook boven die grens, steeds bruto. In die laatste groep zijn zowel de bedragen voor alleenstaanden als de gezinspensioenen opgenomen. Met een gezinspensioen van 3.000 euro bruto is een woonzorgcentrum voor een echtpaar al niet haalbaar. Een snelle omrekening leert dat slechts ongeveer 1 op de 20 gepensioneerden een pensioen van 3.000 euro bruto of meer ontvangt. Dat is allemaal terug te vinden in de jaarverslagen en statistieken van de Federale Pensioendienst.

Akkoord, met een pensioen van 7.813 euro bruto of 3.900 euro netto kan een mens leven, goed zelfs. Maar van de beknotting van die uitzonderingen uitgaan om het stelsel gezond te maken is te kort door de bocht. Zelfs met een aftopping op 3.000 euro bruto kun je de meer dan 2 miljoen anderen slechts kruimeltjes toestoppen. De opbrengst daarvan zou het bedrag dat de fiscus nu al recupereert amper doen stijgen.

Daarom is dit ook geen pleidooi om afbreuk te doen aan de berekening van de ambtenarenpensioenen: 80 procent van de gemiddelde wedde van de laatste tien jaar van de loopbaan tegen 60 procent van het gemiddelde loon van de hele loopbaan voor de werknemers. Vraagtekens kun je daar wel bij plaatsen.

De problemen zitten bij de laagste pensioenen, al zijn die nu opgetrokken tot 1.500 euro en door de indexeringen nog wat hoger, voor mensen met een minimaal aantal jaren loopbaan. Maar mensen die in precaire statuten hebben gewerkt, zoals slecht betaalde schijnzelfstandigen en mensen in verhakkelde loopbanen door faillissementen, uitbuiting of onwetendheid over hun rechten, die komen daar niet aan. Die zitten in de laagste categorieën van soms minder dan 500 euro, of komen niet eens in de statistieken voor. Die zijn in het beste geval bekend bij de OCMW’s.

De verontwaardiging over de poenschepperij van onze hoogst geplaatste ‘dienaren van het land’ is zeer terecht, maar de verontwaardiging over de onderste regionen in de statistieken zou net nog iets groter mogen zijn.

Frans Wauters, Le Quesnoy en Artois.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234