null Beeld

humoOpen Venster

‘De verslaving aan alcohol wordt schromelijk onderschat’

Lezersbrief

Met enorm veel belangstelling, herkenning en ontroering las ik in Humo 4274 het interview met Tamara Hanegraaf, de weduwe van Pieter Aspe, over alcoholverslaving. Ze benadrukt meer dan terecht een aantal essentiële aspecten van alcoholverslaving die gruwelijk veronachtzaamd worden, zoals de nood aan een multidisciplinaire aanpak en het betrekken van de naaste omgeving. Als ik lees dat sommige therapeuten de raad geven om gerust nog één glas per dag achterover te slaan, val ik zelf achterover.

Maar het allerbelangrijkste waar mevrouw Hanegraaf terecht op drukt, is de schromelijke onderschatting van alcoholverslaving in vergelijking met tabaksverslaving. Inderdaad, sigaretten zijn ook verslavend, maar ze hebben geen impact op je gedrag. Tabak werkt doorgaans kalmerend, neem mensen in de psychiatrie dan ook hun sigaretjes niet af. Maar alcohol tast je hersenen aan, ‘zelfs wanneer je al lang niet meer drinkt’, zoals ze aanstipt.

Bovendien zijn rokers bij mijn weten geen gevaar in het verkeer, en gaan er oneindig veel meer relaties stuk door de harddrug die alcohol is. Daarmee wil ik niet zeggen dat roken niet ontmoedigd moet worden en dat passief roken onschadelijk is. Maar de pijnlijke wanverhouding tussen de kijk op en de aanpak van beide verslavingen is stuitend.

Daarom zouden de overheden absoluut moeten luisteren naar gezaghebbende stemmen zoals de verslavingsexpert Nico van der Lely, die pleit voor een alcoholverbod tot 18 jaar, zoals in Nederland. Niet dat dat een mirakeloplossing is, maar alle beetjes helpen.

En als op pakjes sigaretten de gruwelijkste foto’s mogen worden afgebeeld, waarom zie je dan nooit op een fles sterkedrank dat alcohol schadelijk is? Waarom blijven warenhuizen in al hun gulheid zwaaien met promoties als ‘Bij aankoop van een bak pils: 2de gratis’? Waarom krijgt de sportwereld nog altijd miljoenen van de alcohollobby?

Hopelijk zijn de bedenkingen van Tamara Hanegraaf voor velen een eyeopener. En minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft in twee jaar tijd al veel positiefs verwezenlijkt, maar als hij daar nog een alcoholbeleid die naam waardig aan toevoegt, zal mijn respect voor hem alleen maar toenemen.

Erik Vertriest, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234