Premier De Croo zingt 'De Vlaamse Leeuw' niet mee. Beeld VTM NIEUWS
Premier De Croo zingt 'De Vlaamse Leeuw' niet mee.Beeld VTM NIEUWS

humoOpen Venster

‘De Vlaamse canon doet mij denken aan ‘1984’ van George Orwell’

Lezersbrief

Alsof er geen andere problemen op te lossen zijn in het onderwijs, staat de Vlaamse canon terug op de agenda. Een onding dat niet anders kan zijn dan een verenging van de historische realiteit, om onze jeugd verder te indoctrineren met een vermeende Vlaamse identiteit. Een identiteit die de volkseigenheid moet bevestigen en als argument moet dienen om een onafhankelijke Vlaamse natie te verantwoorden.

Gelukkig komt er felle reactie uit de academische wereld, waarbij bonafide historici dat soort vereenvoudiging afkeuren, evenals het aangeven van wat essentieel zou zijn in de geschiedenis. Het is voor mezelf nog altijd een raadsel waarom ik het jaar 1302 in mijn geheugen heb zitten. Als Hendrik Conscience er geen roman aan had gewijd ter verheerlijking van de Vlaamse zaak, zou het gewoon een jaar zijn waarin menig conflict werd uitgevochten tussen steden, edelen en staten.

Het herschrijven en ophemelen van historische gebeurtenissen tot mythische proporties is geen ongebruikelijke praktijk voor de Vlaamse nationalisten. Het past in het romantische idee van een ideale staat. Helaas staat die ideologie bol van de halve waarheden en flagrante leugens. De belangrijkste historische gebeurtenis die aan de basis ligt van hun gedachtegoed, is te vinden in de recente geschiedenis: de collaboratie tijdens de wereldoorlogen. De repressie na de oorlog is nog altijd de voedingsbodem voor de haat van de Vlaamse nationalisten.

Nu is die anti-Belgische gedachte al ingebed in de decreten en praktijken van de Vlaamse overheid. Iedere referentie naar België is verdwenen uit de officiële briefwisseling van de Vlaamse overheid. We worden wel continu om de oren geslagen met slogans en Vlaamse symbolen: Vlaanderen is zorg, Vlaanderen is werk, Flanders is state of the art... Decretaal moet de leeuwenvlag altijd uithangen aan overheidsgebouwen. De Belgische driekleur is bijkomstig, en moet slechts op enkele dagen zichtbaar zijn. Ook bij nationale herdenkingen, zoals Wapenstilstand, moet de leeuwenvlag erbij hangen en moet ‘De Vlaamse Leeuw’ gespeeld worden, naast de nationale hymne. Zowel de leeuwenvlag als ‘De Vlaamse Leeuw’ zijn strijdsymbolen van de Vlaamse nationalisten. Het mag dus tactloos genoemd worden dat de Vlaamse overheid die regels oplegt.

Waarom moeten voortsbverkeerspalen geel en zwart geschilderd worden? Waarom gaat onze minister-president nooit naar Brussel voor de viering van de nationale feestdag? Hoe is het mogelijk dat een net beëdigde minister-president publiekelijk de Belgische vlag kan omschrijven als ‘dat Belgische vod’? Waarom moest er een heraldische leeuw toegevoegd worden aan de tricolore burgemeesterssjerpen? Omdat N-VA-burgemeesters de Belgische kleuren anders niet willen dragen? Waarom start de minister-president gesprekken met Nederland om klimaatproblemen aan te pakken, liever dan te spreken met zijn ambtgenoot van zuidelijk België? Waarom moest de BRT zo nodig VRT worden?

Het anti-Belgische gevoel is niet langer een partijstandpunt, maar zit al verweven in de regels en gebruiken van de Vlaamse overheid. Een griezelige vaststelling, want dat strookt niet met democratische principes. Het voelt niet meer veilig om Belg te zijn in dit deel van het land, waar Vlaamse overheidsmandatarissen bepalen wie een ‘goeie Vlaming’ is en wie niet. Dank maar aan het incident met premier De Croo, die afgelopen zomer ‘De Vlaamse Leeuw’ niet meezong op de Vlaamse feestdag.

Het verder indoctrineren van jongeren met een Vlaamse canon is niet wenselijk in dergelijke omstandigheden. Het doel mij te sterk denken aan het Ministerie van Waarheid uit ‘1984' van George Orwell. Daar wordt de geschiedenis ook herschreven door een overheidsinstantie. Bangelijk!

Didier Vanhoecke, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234