Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert Beeld Photo News
Open VLD-voorzitter Egbert LachaertBeeld Photo News

Open Venster

‘De Vlaamse liberalen beschermen telkens opnieuw de rijksten. Minder gegoede mensen betalen de rekening’

Lezersbrief

Het lijkt er op dat Open VLD de intelligentie van de bevolking weer enigszins onderschat. In het energiedebat verklaarde de partij dat een verlaging van de btw op energie (een basisvoorziening) naar 6 procent een nutteloze ingreep is, aangezien de lagere inkomsten voor de staat dan via de personenbelasting moeten worden gecompenseerd. Enkele dagen later stelde ze voor om de personenbelasting te plafonneren op 50 procent. Dat zou betekenen dat mensen in hogere belastingschijven minder inkomsten zouden moeten afstaan aan de staat. Vreemd genoeg werd met geen woord gerept over de compensatie daarvoor, die zou moeten volgen via de personenbelasting van iederéén. Alweer een flagrant voorbeeld van hoe de Vlaamse liberalen (die ik eerder kapitalisten zou noemen) telkens opnieuw de rijksten beschermen en bevoordelen en de minder gegoede en armere mensen verder uitpersen.

In hetzelfde verband kun je ook de maatregel zien die ervoor moet zorgen dat langdurig zieken uit hun hangmat worden gejaagd, door te dreigen met boetes en een verder gaande controle en dwang om weer aan het werk te gaan. Wanneer almaar meer mensen in het statuut van langdurig zieke terechtkomen, lijkt het mij toch eerder zaak eens te kijken wat er aan de kant van de werkgevers aan het gebeuren is: waarom vallen meer en meer mensen uit, en wat kan daaraan gedaan worden? Burn-out bestrijden met werkdwang lijkt voor mij op het beschuldigen en bestraffen van de slachtoffers.

Hoe groot moet de kloof tussen rijk, minder rijk en arm nog worden voor er een einde komt aan die gang van zaken? Is het echt een fait divers dat de allerrijksten tijdens de huidige globale gezondheidscrisis nog grotere winsten hebben gemaakt dan ooit? Wanneer zullen we eindelijk eens overwegen om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen?

Peter Verduyckt, Leuven

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234