Open Venster

‘De Vlaamse maatregelen tegen het coronavirus zijn halfslachtig’

Redactie

Dat het coronavirus levens zou eisen, was evident. Dat oude en kwetsbare mensen meer risico lopen, wisten we ook. Maar nu blijkt dat ook jongere patiënten in ziekenhuizen zijn opgenomen, zelfs niet-risicopatiënten. Het wordt stilaan tijd dat we nu van voorzichtige richtlijnen overschakelen naar bindende maatregelen.

Mensen die nu nog naar risicogebieden reizen, brengen wetens en willens anderen in gevaar. Maatregelen om evenementen te beperken tot duizend personen, zijn ook halfslachtig. Prof. Pierre Van Damme (UA) heeft zijn twijfels bij die maatregel. Hij wijst er tevens op dat men in de meeste landen informatie geeft over de locatie van de haarden. In ons land gebeurt dat niet, ook al is het coronavirus uiterst besmettelijk.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat vooral de Vlaamse overheid de risicobestrijding het liefst zo beperkt mogelijk houdt. De Franstaligen (met proportioneel minder besmettingen) passen de richtlijnen rigoureuzer toe. Zij springen in ieder geval zorgvuldiger om met hun oudjes dan Vlaanderen. In Wallonië is er een bezoekverbod in woonzorgcentra. In Vlaanderen wordt het bezoek hoogstens beperkt, want mantelzorgers de toegang ontzeggen zou leiden tot een te grote belasting voor het verplegend personeel, aldus minister Wouter Beke. Ik vraag me dan af of de privatisering in die sector niet te ver is gegaan.

Mensen die in interviews lacherig doen over het virus, zouden zich eens mogen verdiepen in de berichtgeving zoals die op de website van De Morgen, in het bijzonder van journaliste Cathy Galle. Er zijn ook getuigenissen van patiënten en hulpverleners op spoeddiensten. Journaliste Leen Vervaeke, correspondent in China, had een gesprek met een genezen Chinese patiënte van 55 jaar en die getuigde dat de ziekte de ergste was die zij al in haar leven had doorstaan. Het getuigenis lezen van een spoedarts in Bergamo in Het Laatste Nieuws over de ernst van de klachten en de toestand op intensieve zorgen in de ziekenhuizen in Noord-Italië moet een echte eyeopener voor de non-believers zijn. Hopelijk blijft het hier allemaal beter beheersbaar en trekt men conclusies voor de toekomst.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234