Bart Maddens. Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews
Bart Maddens.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

Open Venster

‘De Vlaamsgezinde familie kijkt al jaren kritisch in andermans bord zonder al te veel in eigen boezem te kijken’

Op de website van VRT Nieuws is een opiniestuk van de Vlaams-nationalistische politicoloog Bart Maddens verschenen. Hij vreest dat de federale meerderheid zal proberen de oppositie aan banden te leggen door de reclame voor haar partijen in de media te beperken. Zijn conclusie luidt als volgt: ‘Regels die de communicatie van de regering aan banden leggen, worden laks toegepast. Tegelijkertijd hangen nieuwe regels in de lucht die de communicatie van de oppositie moeten bemoeilijken, onder het mom van de strijd tegen fake news. En dat omdat de regeringspartijen te weinig geld hebben om zelf te communiceren, wegens te weinig stemmen. Geef toe, zeer democratisch klinkt het allemaal niet.’

Ik heb mij voorgenomen om kritiek op het federale niveau telkens af te toetsen aan het Vlaamse niveau, omdat ik graag de zaken een beetje in perspectief zet. Tegelijkertijd vind ik dat de Vlaamsgezinde familie al jaren kritisch in andermans bord kijkt zonder al te veel in eigen boezem te kijken. In dat opiniestuk wordt ook een spotje uit 1985 aangehaald, dat Wilfried Martens heeft laten uitzenden in de aanloop naar de verkiezingen. Buiten beschouwing gelaten dat de impact daarvan waarschijnlijk niet erg groot geweest zal zijn, wil ik het toch even hebben over de verkapte propaganda op het Vlaamse niveau: Ben Weyts en Corneel van Oosterweel, ‘Gert Late Night’, ‘Kijk uit’… Vergelijk dat eens met het spotje van Wilfried Martens.

Er is naar mijn mening ook in Vlaanderen niet veel te merken van de wetgeving die halfweg de jaren 90 is ingevoerd om verkapte politieke reclame aan banden te leggen. Bovendien is er een groep vaste opinieschrijvers uit nationalistische hoek die om beurten een aantal keren per week van zich laten horen in de media: Bart Maddens, Herman Matthijs, Jean-Marie Dedecker, Geert Noels, Stijn Baert, Wouter De Geest en andere leden van Voka, zelfs Carl Devos lijkt in die richting te evolueren. Dat is maar een greep uit een veel grotere groep. En dan mogen we nog de alomtegenwoordige trollen niet vergeten.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234