null Beeld RV/Natuurpunt
Beeld RV/Natuurpunt

Open Venster

‘De Vlamingen die zich inzetten voor de biodiversiteit, zijn de echte slachtoffers van de stikstofuitstoot’

Lezersbrief

Er waait een onwelriekende wind over het huidige stikstofdossier. De VRT-nieuwsdiensten steunen steevast de geviseerde rode boeren die zouden moeten stoppen met hun bedrijf, en de meer dan honderd andere oranje bedrijven die moeten afbouwen. Slachtoffers van een door en door triestig stikstofbeleid uit het verleden.

De boeren als slachtoffers dus: zij krijgen alle aandacht in de media en op tv. Maar wacht eens, hoe zit het dan met de natuur en onze bossen? Dat zijn toch de grote slachtoffers van de extreme stikstofuitstoot? Om de natuur en biodiversiteit te redden betalen meer dan honderdduizend leden van natuurverenigingen lidgeld en doen ze schenkingen om de natuur te redden. Nagenoeg wekelijks trekken jongens en meisjes van de scouts het veld in om te maaien of om te hooien, teneinde de vergrassing of verbraming tegen te gaan in kwetsbare gebieden. Zeer fijn werk, maar door de extreme stikstofuitstoot is het vechten tegen de bierkaai.

Ondanks alle inzet van duizenden vrijwilligers blijven heel wat natuurgebieden achteruitgaan. Nochtans rekent men die duizenden Vlamingen niet tot de slachtoffers, men laat hen niet aan het woord. Meer dan honderduizend Vlamingen en heel wat jeugdverenigingen die zich vrijwillig inzetten voor het behoud van honderden planten, dieren, paddestoelen, vlinders en bijen, wat we de biodiversiteit noemen. Dat zijn de echte slachtoffers van de stikstofverzadiging.

De Boerenbond en CD&V laten hun mening op de media los en ontkennen het belang van gezonde natuur. Voor hen is stikstofnatuur ook natuur, ook al leven daar nauwelijks plantensoorten in, de rest sterft simpelweg uit. In het VRT-jounaal beweerde een boer dat zij ervoor zorgen dat alles groen blijft en dat zij dus ook natuurliefhebbers zijn. Ja, hallo, weiden met één grassoort, akkers met aardappelen of mais, een tarwe- of gerstveld, tot vijf keer toe bespoten tegen alles, dat noemt men natuur. Dat is ermee lachen. Landbouw bedrijven is per definitie vechten tegen de natuur, net zoals men dat ook in de moestuin doet. Zelfs al teel je biologisch, dan nog moet je onkruid wieden en slakken bestrijden.

Wie niet van de natuur houdt, houdt ook niet echt van mensen. Veel mensen zijn ziek bij gebrek aan kwaliteitsvolle natuur. De massale uitstoot van gassen en fijn stof door de vee-industrie maakt ons op grote schaal ziek. Dat moet stoppen.

Gerry Neirinckx, Oedelem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234