null Beeld AFP
Beeld AFP

Open Venster

‘De vluchtelingen op Lesbos wachten bang af welke gruwelen Europa nog voor hen in petto heeft’

Lezersbrief

Moria brandt. Een vuurzee als enige uitweg uit de hel. Dat vluchtelingenkamp, jaren geleden opgetrokken voor de tijdelijke opvang van enkele duizenden mensen, telde tot voor de brand twaalfduizend (!) bewoners, opgehokt in mensonterende omstandigheden. Kinderen en jongeren missen al jaren school en enig perspectief. Wanhoop, verdriet, boosheid en angst zijn de enige gevoelens die zij nog kennen. Geweld, psychische problemen, zelfmoordpogingen en zelfverminking waren alomtegenwoordig, ook onder kinderen. Corona maakte de situatie helemaal ‘explosief’.

Het kamp is al maanden totaal afgesloten van de buitenwereld omwille van de angst voor besmettingen. Dit alles is trouwens geen nieuws, het kwam de voorbije jaren al vaker in het de media. Al jaren wordt door allerhande organisaties aan de alarmbel getrokken. En wat deden onze vaandeldragers van de westerse normen en waarden en de hoeders van onze superieure beschaving? Ze gaven dat alles een strategische plaats in hun asielbeleid, gebaseerd op het ontmoedigen van mensen om tot hier te komen. Of, zoals een bewoner van Moria het in een artikel van MO verwoordde: ‘Wij begrijpen dat we als afschrikmiddel dienen, maar er zijn grenzen.’

In Europa worden mensen in mensonterende omstandigheden opgesloten en aan hun lot overgelaten, in de hoop dat mensen op de vlucht hun eigen hel verkiezen boven die van Europa. Ook de bevolking van het eiland Lesbos is de wanhoop nabij. Velen hebben zich jaren grenzeloos warm en solidair betoond. Ze zijn het beu, en terecht. Ook zij worden in de steek gelaten, omdat de leiders van de andere EU-lidstaten de politieke moed niet hebben hun beloftes tot hervestiging van de vluchtelingen na te komen. Het zou hen stemmen kunnen kosten.

Twaalfduizend vrouwen, mannen en kinderen dwalen rond in de straten van Lesbos, moegetergd en bang afwachtend welke gruwelen Europa verder nog voor hen in petto heeft. En wij blijven achter in de ondraaglijke leegheid van onze superieure beschaving. Onze normen en waarden netjes gebeiteld in dode letters in een ronkende Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ik stel voor dat wij burgers en alle mensen op Lesbos, vluchtelingen en bewoners, aan onze politici vragen om onze ‘westerse’ waarden en normen eerst zelf in de praktijk te brengen. Beste regering: zorg voor onmiddellijke goede opvang door herverdeling van de vluchtelingen over de verschillende EU lidstaten!

Anne M., Ronse.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234