null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

De VREG wil dat alle eigenaars van zonnepanelen hun stroom gratis afgeven aan de grote energiebedrijven’

Lezersbrief

‘Onrechtvaardig!’ toetert de VREG naar aanleiding van het uitstel tot 2025 van het definitieve einde van de terugdraaiende teller. Ik vind dat de hele heisa vol scheve argumenten en kromme redeneringen zit. Persoonlijk vind ik het onrechtvaardig dat eigenaars van zonnepanelen zo goed als niet meer kunnen profiteren van de stroom die ze zelf opwekken, maar er het grootste deel van kwijt zullen zijn aan de energiebedrijven. Die krijgen de stroom zo goed als gratis en kunnen er de volle pot voor vragen als ze die doorverkopen. Een milieuonvriendelijke en peperdure batterij kopen om zelf stroom te kunnen overhouden vind ik als oplossing simpelweg potsierlijk.

De energiebedrijven zijn in deze zaak de enige die er baat bij hebben als het standpunt van de VREG wordt gevolgd. Als het onrechtvaardig is dat de vergoedingen voor de eigenaars van zonnepanelen verschillen omdat de ene een analoge teller heeft en de andere een digitale meter, dan is daar een zeer eenvoudige oplossing voor. Een digitale meter meet evengoed als een analoge hoeveel energie er bij de prosument binnenkomt en buitengaat. Geef de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter gewoon eenzelfde eerlijke prijs voor hun op het net geplaatste kilowatts als de eigenaars met een terugdraaiende teller, en alle ‘onrechtvaardigheid’ verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Dat is evenwel niet het voorstel van onze energieregulator. Die wil dat alle eigenaars zonder uitzondering zo snel mogelijk het gros van hun opbrengst zo goed als gratis afgeven aan de grote energiebedrijven, die er dan hun aandeelhouders mee kunnen verrijken. Ik kan dat niet anders dan diefstal noemen. Dat de VREG zo hard om roept en haar wil zo blind wenst door te drukken door iedere regeling ten gunste van de prosumenten te bestrijden met erg slappe en kaduke argumenten, doet vragen rijzen over hun onafhankelijkheid.

Peter Verduyckt, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234