null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘De wegen zijn niet meer van ons’

Redactie

Bart Blommaart neemt het in Open Venster in Humo 4164 op voor de fietser, en terecht. Maar de automobilist is niet de schuldige van al het kwaad op de weg. De automobilist en zijn bij momenten roekeloos gedrag zijn louter symptomen van een dieper liggend probleem. Een probleem dat in het recent gepubliceerde boek ‘Het recht van de snelste’ van Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet, uitgegeven door De Correspondent, met verve geduid wordt.

Dat dieper liggende probleem is onze steeds groter wordende honger naar een snelle manier om ons van punt A naar punt B te verplaatsen. Daar zijn niet enkel de automobilisten schuldig aan, ook de fietsers, in feite iedereen, mezelf incluis. Onze infrastructuur is erop gericht om, in de eerste plaats de auto’s, zo snel mogelijk van A naar B te brengen en daarbij hielden we geen rekening met hoe fout dit onze publieke ruimte vorm heeft gegeven.

Waarom moeten wij in onze steden als voetganger wandelen op een stoep die vaak niet al te breed is, terwijl de auto’s rijbanen van meters breed ter hunner beschikking hebben? Waarom moeten wij als voetganger ommetjes maken naar een zebrapad als wij de straat willen oversteken en als we dat niet doen daar ook nog eens voor beboet kunnen worden? Waarom moeten wij als zwakke weggebruiker de autoweg oversteken en steekt de auto niet het fiets- en voetpad over? De automobilist gebruikt de wegen die hem ter beschikking zijn gesteld. De wegen die niet meer van ons zijn, maar van blikken dozen en verkeerskundige modellen.

Pieterjan Steenbergen, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234