null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘De westerse cultuur seksualiseert onze kinderen’

Lezersbrief

Delphine Lecompte spreekt in Humo 4223 uit wat niemand anders durft te zeggen. Fantaseren over pedofilie is niet misdadig en je mag niet iedereen zomaar over dezelfde kam scheren. Pedofielen zien kindjes graag. Mevrouw Lecompte heeft gelijk dat niet zij tot daders verworden. Maar spreekt ze in naam van de jonge slachtoffers van seksueel geweld of in eigen naam?

Als slachtoffer van seksueel geweld in mijn kindertijd moet ik het na jaren therapie ‘ergens normaal vinden’. Het gebeurt toch zo vaak, niet? De westerse cultuur seksualiseert onze kinderen. Ik had een ontmoeting met een Iranees die maar niet kon begrijpen hoeveel naakt hier overal op straat en in de media te zien is. Een shampooreclame in Iran toont een kindje met veel schuim in het haar, gefilmd tot aan de schouders, dat blij is dat het niet prikt in de ogen. Bij ons kun je geen shampooreclame zien of er staat een vrouw in de douche klaar te komen. Relaxed de tepels bedekkend, en geníéten dat ze doet.

Ik begrijp de voorliefde van menige vrouw om zo weinig mogelijk textiel te dragen op warme dagen. Hoera, zomer! Of ze dragen textiel dat hun vrouwelijkheid accentueert. Terecht! Het probleem is echter dat er ook miniversies van diezelfde ontwerpen worden verkocht. Maar kinderen begrijpen niet hoe hun huid dan glanst. Of waarom die broek net daar insnoert. Of waarom zij een stringbikini aan moeten, net zoals mama.

Iedereen heeft wel een mening over pedofilie, maar wie vraagt de slachtoffers om hun mening? Verkrachting heeft niets, echt niets, met seks te maken. Voor mij zijn sadisme en lust geen synoniemen. Ik heb geweld overleefd. Seks? Nee, geweld. Geen poging tot geweldige seks, maar gewelddadige seks.

De resultaten van misbruik en verkrachting zijn ronduit schokkend. Wij leven in een zeer geperverteerde cultuur. Een initiatief als Stop It Now!, dat mensen met pedofiele gevoelens wil helpen, kan ik alleen maar toejuichen. En inderdaad, mevrouw Lecompte, pedofielen zijn geen sadisten. Fantasie is altijd onschuldig, of die nu over moord, het huwelijk of seks gaat. Maar seksueel geweld gaat niet over die aangeboren seksuele aantrekkelijkheid, wel over sociale kwetsbaarheid. Het is de kwetsbaarheid, niet onze onschuld, die de sadisten aantrok. Voor seks heb je wederzijdse toestemming nodig, en de minimumleeftijd is 16 jaar. Dura lex, sed lex.

Marijn Depraetere, voorzitter Over De Grenzen Heen vzw.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234