null Beeld Charlie De Keersmaecker
Beeld Charlie De Keersmaecker

Open Venster

De wetenschap kan nog niet alles verklaren, maar dat betekent niet dat niet alles wetenschappelijk verklaarbaar is’

Lezersbrief

In Humo 4233 beweert Max Colombie van Oscar and the Wolf dat ‘niet alles wetenschappelijk verklaarbaar is’: ‘De wetenschap baseert zich louter op wat wij kunnen waarnemen en kan dus niet de maat van alle dingen zijn.’ Ik vrees dat de heer Colombie een paar denkfouten maakt.

De wetenschap kan inderdaad nog niet alles verklaren, wat niet betekent dat niet alles wetenschappelijk verklaarbaar is. Het echte wetenschappelijke denken, dat zich niet baseert op religieuze of bijgelovige premissen, is pas een aantal eeuwen oud, en kan dus nog niet alles verklaren.

Dat gezegd zijnde, baseert de wetenschap zich op veel meer dan wat wij met onze zintuigen alleen kunnen waarnemen. Ooit over zuivere wiskunde gehoord, Max? Dat heeft weinig met zintuiglijke waarneming te maken, maar het is wel wetenschap, die soms een praktische toepassing vindt.

Hij probeert zijn idee te staven met het feit dat een worm geen ogen heeft en licht geen deel zou zijn van zijn realiteit, ergo: something else is out there. Regenwormen hebben inderdaad geen ogen, maar zijn wel lichtgevoelig omdat ze over lichtgevoelige cellen beschikken (fotoreceptoren), waarmee ze (fel) licht proberen te vermijden. Licht is dus wel een deel van hun realiteit. Misschien toch eerst een paar zaken over wetenschap lezen voor je er uitspraken over doet?

Rik Lievens, Heusden.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234