Open Venster

‘De zorgverleners moeten maximaal beschermd worden’

Sciensano, het federaal agentschap van experten, stelt de richtlijnen op voor de aanpak van de corona-epidemie. Aan gehospitaliseerde patiënten mogen nu onder strikte voorwaarden ook antivirale geneesmiddelen worden toegediend. Het betreft hydroxychloroquine, een oud anti-malariamedicament, dat ook gebruikt wordt tegen reumatoïde artritis, en het goedkoopste; de combinatie lopinavir-ritonavir, dat gebruikt wordt tegen hiv, het aidsvirus; en Remdesivir, dat nog niet op de markt is en alleen rechtstreeks van de producent Gilead verkrijgbaar is. Voor deze drie geneesmiddelen bestaan meerdere argumenten dat ze het coronavirus kunnen bestrijden, hetzij door de vermenigvuldiging ervan te remmen, hetzij het binnendringen in de cellen van de patiënt. Alleen zwaar zieke patiënten komen volgens Sciensano in aanmerking voor één van deze geneesmiddelen.

Maar de zorgverleners, die hele dagen blootgesteld zijn aan besmette personen, moeten ook maximaal beschermd worden. Reeds werden er meerderen ziek, en enkelen zijn zelfs overleden. Vermits deze antivirale middelen mogen toegediend worden aan gehospitaliseerde patiënten, moeten ze ook aangeboden worden, onder medisch toezicht, aan alle zorgverleners, van artsen tot de poetsvrouwen in woonzorgcentra. Omdat deze middelen de vermenigvuldiging van het virus tegenhouden, zijn ze doelmatiger wanneer ze vroegtijdig worden toegediend, dan wanneer de longen al beschadigd zijn, zoals bij gehospitaliseerde zieken. Dat één gezondheidswerker, die dag en nacht in dienst staat van de samenleving, zou overlijden door het uitstellen van medicatie, zou niet te rechtvaardigen zijn.

Frank Roels, em. prof. Fac. Geneeskunde, U.Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234