Een bus van De Lijn Beeld RV
Een bus van De LijnBeeld RV

Open Venster

‘De zware boetes die mijn demente vader van De Lijn krijgt zijn buiten elke proportie’

Mijn vader is 84 jaar, dement en bijna doof.  In december 2020 stapte hij in Antwerpen op een bus van De Lijn zonder mondmasker op. Voor De Lijn is dit een geval van verkeersagressie. Mijn vader woont nog zelfstandig thuis met mijn moeder, maar hij was enkele minuten aan haar aandacht ontsnapt. Het was de eerste keer sinds juli 2020 dat hij alleen op stap was. Gevolg zijn twee boetes van De Lijn voor een totaal van 357€. 107€ voor het niet volgen van de instructies van de chauffeur en 250€ voor het niet dragen van en mondmasker. 

Er werden twee controleurs van De Lijn, twee politieagenten en twee ambulanciers opgeroepen om dit geval van ‘verkeersagressie’ af te handelen. Voor de ambulanciers die opgeroepen werden (maar die niets gedaan hebben) kregen we in januari en rekening van 60€. Deze maand kregen we nog een rekening van 318€ voor de kosten die De Lijn had omdat de bus 45 minuten heeft stilgestaan. Er was een machtsvertoon van zes gemaskerde personen nodig om deze verregaande vorm van agressie te onderdrukken. Uiteindelijk heeft men mijn telefoonnummer in zijn portefeuille gevonden (net voor een dergelijke situatie heeft hij steeds een papiertje bij met mijn nummer) en ben ik hem van de bus gaan halen.

Door zijn dementie begrijpt hij helemaal niets van wat er zich het laatste jaar in onze maatschappij afspeelt rond corona. Van het beetje dat hij nog kan horen kan hij in combinatie met het interpreteren van gelaatsuitdrukkingen soms nog iets begrijpen. Gemaskerde mannen, daar heeft hij alleen maar schrik van. Deze uitstap heeft ons tot nu al 735€ gekost. Dit staat helemaal niet in verhouding tot de overtreding die hij beging. Mails naar De Lijn en een bezwaarschrift met de nodige uitleg over vaders toestand hebben niets opgeleverd. 

Adriaensen, Wilrijk

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:         

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234