null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

Delphine Lecompte: ‘Bart De Pauw wordt buitenproportioneel gestraft en ik vraag me af wie daar baat bij heeft’

Lezersbrief

Het lijkt wel alsof mijn leven tegenwoordig bestaat uit niets anders dan: de voormalige vrachtwagenchauffeur plezieren, groteske gedichten schrijven, en het opnemen voor Bart De Pauw.

Over die laatste wil ik het in deze brief hebben. Ik ben opgegroeid met de wilde, onstuimige, roekeloze, duizelingwekkende, briljante programma’s van Bart De Pauw. Ik ben hem dankbaar voor zoveel slim en geestig vertier, en ik vind de portrettering van hem als stalkende boeman zonder schuldbesef dan ook stuitend, kwaadaardig, moraliserend, puriteins, en karikaturaal.

Bart De Pauw heeft op knullige wijze aantrekkelijke vrouwen trachten te verleiden. Hij was daar behoorlijk hardnekkig in, en niet zo geraffineerd. Maar agressie, chantage of bedreigingen kwamen er nooit bij kijken.

Dus vraag ik me af waarom deze wonderlijke onnavolgbare televisiemaker aan de schandpaal moet worden genageld.

Wie heeft zich nooit verloren in de wilde intense verering, de zalige verschroeiende devotie van een korzelig onwillig liefdesobject?

Wie zijn die bekrompen rigide kleurloze superieure bespottelijke zielige kwezels die de intrinsieke duisternis en de prachtige verbijsterende complexiteit van de seksuele aantrekkingskracht en van de erotiek niet begrijpen?

Ik begrijp de complexiteit van erotiek gelukkig wel; ik heb ze ervaren en ik had dat voor geen geld van de wereld willen missen.

Erotiek is een morsige schimmige zone waar de juridische instanties met hun tengels af moeten blijven, en waar buitenstaanders zich niet mee te moeien hebben.

Ja, ik weet het: Bart De Pauw zat zogezegd in een machtsverhouding. Maar machtsverhoudingen zijn altijd ambigu, machtsverhoudingen zijn geen wiskundige formules. De baas is niet per definitie degene die het oudst is, degene die de hoogste positie bekleedt, of degene die meeste kluiten verdient.

Schoonheid, sociale vaardigheid en seksuele uitstraling zijn ook wapens. Leeftijd en lange wimpers kunnen een wapen zijn. Verbale geestigheden en magnifieke sleutelbeenderen kunnen een wapen zijn. En wrede sluwe spelletjes worden gespeeld op alle echelons. Niemand die er het fijne van weet, behalve de participanten.

Oh ja: Bart De Pauw heeft geen spijt, wordt er geschreeuwd. Maar dat kunnen wij onmogelijk weten; misschien kruipt Bart De Pauw elke avond van zeven tot elf in zijn tochtige mansardekamertje om zichzelf tot bloedens toe te kastijden met dode patrijzen, zieltogende windhonden, zompige espadrilles, en vuile stola’s van gemene fezelende bordeelhoudsters.

Wie ben ik om mij in dit debat te mengen? Ik ben Delphine de verdorvene: ik heb gestalkt, maar ik werd ook gestalkt.

Ik ben behoorlijk over de schreef gegaan (ik heb in negen maanden tijd minstens twintigduizend sms’en verzonden naar de Hollandse dichter op wie ik nog niet zo lang geleden hartstochtelijk verliefd was) en ik heb wroeging. De voorheen door mij vereerde en belaagde Hollandse dichter heeft niets aan mijn wroeging, ik val hem dan ook niet lastig met mijn gargantueske egocentrische schuldgevoelens.

Toen ikzelf werd gestalkt was dat allesbehalve prettig, maar het was een zachte stalking (pluchen octopussen, antipathieke naaktkatten en peperkoeken harten werden op mijn vensterbank achtergelaten door een achterlijke bakkersknecht die ik in het gekkenhuis had leren kennen) en ik dacht: later ga ik hierover schrijven.

Ik heb me nooit een prooi gevoeld.

Alle respect voor de ‘slachtoffers’ van Bart De Pauw die zich wel een prooi hebben gevoeld. Maar waarom moet televisiekijkend Vlaanderen boeten? -Gerrit -Achterberg vermoordde zijn hospita en belandde in een gesloten psychiatrische instelling. Maar niemand heeft hem zijn notitieblokje en zijn potlood afgepakt; hij kon zijn meesterlijke gedichten blijven schrijven.

Bart De Pauw wordt buitenproportioneel gestraft en ik vraag me af wie daar baat bij heeft. Wie voelt opluchting? Of nog lelijker: vreugde?

Ik steek met plezier mijn nek uit voor Bart De Pauw. Ik ben geen held. Ik ben een fan. En ik ben altijd een zondares.

Delphine Lecompte, via mail.

Lees ook:

Delphine Lecompte na haar brief over Bart De Pauw: ‘Ik wil reageren op de goorste beschuldigingen’

Humo-lezers over de zaak-Bart De Pauw: ‘Het is voor hem geen optie om excuses aan te bieden’

Wat denkt u over de zaak-Bart De Pauw? Wordt het proces te veel in de media gevoerd? Zou de televisiemaker het beste zijn excuses aanbieden? Laat het ons weten via openvenster@humo.be of via het formulier hieronder:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234