Dit is niet het hondje, noch het meisje uit het TikTok-filmpje. Beeld Getty Images/Cultura RF
Dit is niet het hondje, noch het meisje uit het TikTok-filmpje.Beeld Getty Images/Cultura RF

Open Venster

Delphine Lecompte: ‘Een meisje van 13 bedreig je niet met de dood. Ook niet als het een onschuldig hondje foltert’

Lezersbrief

Van 13-jarigen hoor je af te blijven. Geen uitzonderingen mogelijk op die regel, dacht ik. Helaas bestaan er degoutante, primaire, gewelddadige, barbaarse schoften die het wel nodig vinden om een meisje van 13 met de dood te bedreigen. Dierenvrienden, zogezegd. Ik vertrouw ze voor geen haar, die sentimentele, schuimbekkende, moordzuchtige, hypocriete chihuahua-aanbidders. Ze vermommen zich als fatsoenlijke, nobele, onberispelijke, verontwaardigde idealisten en wereldverbeteraars. Ze spugen hun gore gal en agressieve verwijten en perverse bedreigingen naar een kind maar zijn blijkbaar platvloers en kwaadaardig en stompzinnig genoeg om te geloven dat ze tot de goede mensen behoren. Schaam jullie diep!

Begrijp me niet verkeerd: het 13-jarige meisje heeft zich bezondigd aan een afschuwelijke daad: de marteling van een weerloos, nietsvermoedend beestje. Uiteraard keur ik dat abominabele, sadistische, immorele gedrag niet goed.

Ik hou van chihuahua’s, ik hou van alle dieren. Maar ik hou ook van kinderen. Kinderen zijn baldadig en immoreel. Ze stichten brandjes, doen belletjetrek, verleiden gepensioneerde stierenvechters, beroven naïeve taxidermisten… Ze zoeken de grenzen op, ze experimenteren. Het is aan de ouders en aan de leerkrachten om een moreel kompas te zijn voor de kinderen. De meeste ouders schieten tekort – sommigen hadden liever geen kinderen gehad, anderen moeten eens hard in de spiegel kijken.

Het 13-jarige kind is zelden of nooit de verpersoonlijking van het kwaad. Het meisje uit Maldegem verveelde zich vermoedelijk en toen kwam ze op het onzalige idee om een hondje in de lucht te gooien en niet op te vangen. Vreselijk. Waar waren haar ouders? Is het meisje vroeger misschien ooggetuige geweest van brutaliteiten tegenover de chihuahua? Groeit ze op in een milieu waarin wreedheden tegenover dieren schering en inslag zijn? Ze moet behandeld worden, en streng toegesproken. Maar ze kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor haar gedrag. Ze is een kind, ze moet nog gevormd worden, ze moet nog de kans krijgen om haar empathie aan te scherpen of te ontwikkelen.

Voor de volwassenen die het meisje doodsbedreigingen hebben gestuurd, is er geen hoop: zij hebben een grens overschreden, zij hebben het ontoelaatbare gedaan. Een kind bedreig je nooit met de dood. Zelfs als een kind een ander kind doodt, of een blindencentrum in brand steekt, of zeven vereenzaamde gravinnen wurgt en in een waterput gooit, of een bom laat ontploffen in een drukbezochte hengelsportwinkel, of een onschuldige chihuahua foltert. Nee, een kind bedreig je nooit met de dood. Het leek me een vanzelfsprekendheid. Ik ben weer een illusie armer.

Het gaat goed met de chihuahua. En nu zouden we met z’n allen moeten duimen voor het welzijn van het 13-jarige meisje.

Delphine Lecompte, Brugge.

Reageren? Mail ons naar openvenster@humo.be of stuur uw mening in via het formulier hieronder:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234