null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

Delphine Lecompte: ‘Paus Franciscus is geen haar beter dan zijn voorgangers. Integendeel: hij is slechter’

Lezersbrief

De katholieke kerk is een verwerpelijke, potsierlijke, seksistische, homofobe, hypocriete instelling – waarom verwondert dat de mensen nog? Ze is sinds het begin van haar bestaan een bastion van eerzuchtige idioten, sentimentele hansworsten, gewiekste kooplieden en zalvende boemannen wier pedofiele strapatsen met de mantel der liefde werden en worden bedekt. Dus waarom reageren de mensen vandaag nog verontwaardigd als de paus afschuwelijke, stompzinnige, hatelijke uitspraken over homoseksualiteit doet?

Ik weet wel dat paus Franciscus sympathieker en jovialer overkomt dan pakweg Ratzinger, de korzelige, onwillige en grimmige paus Benedictus XVI, maar het is slechts een sluw gefabriceerd imago. Hij is geen haar beter dan zijn voorgangers. Integendeel: hij is slechter, hij speelt komedie en doet alsof hij sympathiseert met verschoppelingen, paria’s en mismaakte rolstoelpatiënten. Cynisch zoekt hij er degenen uit die er het ergst aan toe zijn, voor het ultieme, barmhartige, theatrale, ontroerende, valse fotomoment, en blijkbaar zijn er nog een heleboel mensen die vallen voor die smerige huichelaar en zijn fanatieke trawanten. Hij reist naar Irak en brengt zijn leven zogezegd in gevaar om nog meer zieltjes voor Jahwe te winnen. Hij eet graag pizza en soms verlaat hij zijn paleis om verloren te lopen in de achterbuurten van Rome – om ongeletterde jongenshoeren terug op het juiste spoor te krijgen?

Ik ken het juiste spoor van de katholieke kerk en het is in al die eeuwen niet veranderd: de vrouwen moeten zwijgen en kinderen uit hun vulva persen (mooie, pure, rechtschapen, heteroseksuele kinderen), en de rijke mannen moeten hun homoseksuele neigingen en andere zalige lichamelijkheid in de kiem smoren, de klerikalen naar de mond praten en een deel van hun duiten aan de kerk geven.

Ik moet altijd lachen als ik een bepaalde soort hoogopgeleide, ironische, atheïstische mens monkelend hoor prediken over de belachelijke, beklemmende rituelen en liturgieën waar moslims en orthodoxe joden nog aan vasthangen. Alsof wij, de christenen (de katholieken), zoveel wijzer en ruimdenkender zouden zijn, haha! We zijn minder hip en minder populair, dat is alles.

De katholieke kerk haat homo’s (en andere mensen die weigeren om zich voort te planten en een zogenaamd fatsoenlijk bestaan te leiden) hartsgrondig en ze heeft dat nooit onder stoelen of banken gestoken. Paus Franciscus heeft niet voor een frisse wind gezorgd in de katholieke kerk, hij heeft het versmachtende, bestraffende, reactionaire beleid van het Vaticaan gewoon voortgezet. De veroordeling van bisschop Bonny klinkt dan ook bijzonder hol: ze is niets meer dan een schijnheilige farce, een kaakslag, een maskerade. Een krampachtige poging om die enkele overgebleven homoseksuele katholieke volleybalspelers en fagottisten niet te verliezen.

Als je de homofobie binnen de katholieke kerk werkelijk veroordeelt, schud dan die bespottelijke pij of tabbaard af, werp ze in het haardvuur, en breng daarna staf, orgel, kandelaar en wierookparafernalia naar de kringwinkel. Word eindelijk dapper en eigenzinnig. Doe niet alsof je progressief bent. Zolang je garnaalkroketten, everzwijnpaté, eclairs, bloedworst, frangipanes en blauwe schimmelkaas eet op kosten van de kerkfabriek, ben je een onderdeel van het kwaad, ben je medeplichtig aan homofobie en erger.

Ik herinner me mijn eerste aanvaring met het katholicisme: ik was 5 jaar en er kwam een witte, wrattige, monsterachtige kobold de klas binnengewaggeld om mij en de andere 5-jarigen te brandmerken met een zwart kruis, op Aswoensdag. Ik krijste en keilde mijn puzzel van de wolf en de zeven geitjes naar de kop van de kwijlende kobold. Het is nooit meer goed gekomen tussen mij en de katholieke kerk, en ik hunker niet naar een verzoening. Geef mij maar blasfemie en hedonisme, promiscuïteit en rum, orgieën en Poolse deathmetal.

Ik kan blijven doorbomen over de verwoestende corruptie van de katholieke kerk, over hoe ze ons hebben ingeprent dat we zondige, abominabele wezens waren, wij, de 3-jarige peuters in de klas van zuster Simone. Vooral de meisjes waren kop van Jut: Eva en de appel, Lilith, Bathseba, de leugenachtige, verleidelijke vrouwen van Lot en Potifar.

En breek me de bek niet open over de pedofiele uitwassen binnen de katholieke kerk en de omerta. Of over het verbod op voorbehoedsmiddelen en abortus, niet uitsluitend in zogeheten ontwikkelingslanden, maar ook in Venezuela en Ierland. De kerk heeft vele levens verwoest, maar blijft een vraatzuchtig, destructief en bovenal uiterst zelfgenoegzaam, moedwillig blind orgaan.

De strijd is zeker niet gestreden, we moeten blijven fulmineren tegen de katholieke kerk. Haar beschimpen en belachelijk maken, haar in haar blootje zetten en zo haar macht en kracht doen afnemen. Laten we met z’n allen de katholieke kerk en haar symbolen met de voeten treden. Eeuwig de draak steken met de degoutante, vadsige pastoors en de machtsgeile, verdorven kardinalen met hun vreugdeloze, aseksuele, wereldvreemde visies. We moeten de katholieke kerk zo hard, zo blasfemisch, zo diabolisch, zo geestig en zo bijtend mogelijk veroordelen.

Delphine Lecompte, Brugge.

Wat denkt u? Laat het ons weten via openvenster@humo.be of via het formulier hieronder:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234