null Beeld Saskia Vanderstichele
Beeld Saskia Vanderstichele

humoOpen Venster

‘Die 4 procent menselijke CO2-uitstoot is fake news’

Lezersbrief

‘Volgens de wetenschap komt slechts 4 procent van de CO2-uitstoot van de mens, de rest wordt uitgestoten door de natuur,’ zegt Jean-Marie Dedecker in Humo 4276. Dat klopt niet. Die stelling werd al in 1997 geopperd in The New-York Times door een topman van oliegigant Exxon. Die bewering is echter niet wetenschappelijk onderbouwd en dus fake news.

In 2019 bracht emeritus professor geofysica Guus Berkhout van de TU Delft die stelling nog eens naar voren. Hij beweerde dat, volgens cijfers van het IPCC in het vijfde klimaatrapport (2015), de globale menselijke CO2-uitstoot 29 gigaton per jaar bedraagt, op een jaarlijkse globale uitstoot van 786 gigaton. Dat is slechts 3,7 procent, afgerond dus die 4 procent. Maar er is stomweg een onvergeeflijke fout gemaakt: in plaats van de globale uitstoot per jaar behelst die 786 gigaton de globale uitstoot van 1750 tot 2010.

Het aandeel van 29 gigaton CO2 per jaar aan menselijke uitstoot wordt voor ongeveer de helft opgenomen door de oceanen en de natuur. Het overschot is ruimschoots voldoende om de jaarlijkse C02-stijging van meer dan 2 ppm (deeltjes per miljoen) per jaar te rechtvaardigen. Ik zou zeggen: klimaattwijfelaars, let op uw bronnen.

Dr.ir. Pierre Christiaens, Kampenhout.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234