Beeld IMAGEGLOBE

Open Venster

‘Die enkele rotte appels in het presidium hebben het verpest voor mij’

In mijn eerste jaar twijfelde ik of ik me wel zou aansluiten bij een studentenvereniging. Ik liet me overtuigen en ik leerde al snel mensen kennen met wie ik nog steeds bevriend ben. Ik hoorde ergens bij en de band tussen de schachten (andere nieuwe leden) was fenomenaal. Onze doop viel heel goed mee, maar de problemen begonnen pas later. 

Oké, een beetje drinken hoort erbij, maar leden werden gedwongen om te drinken op cantussen, zelfs als ze dat om medische redenen niet mochten. Had je geen zin om te drinken, dan werden de in te halen ad fundums in een boekje genoteerd voor de volgende keer. Was je iets mondiger, zoals ikzelf, dan werd je harder aangepakt. Door omstandigheden kon ik niet altijd aanwezig zijn op activiteiten, wat van mij ook een doelwit maakte. Dat het presidium macht kon uitoefenen over de schachten, steeg sommigen naar het hoofd. Daardoor heb ik vaak getwijfeld of ik niet beter uit de vereniging stapte, maar mijn medeschachten steunden me en ik besloot door te bijten.

In het tweede jaar kwam er een nieuw presidium, en ik maakte er deel van uit. Vrienden van wie ik het nooit had gedacht, zag ik zo veranderen. Er werd onderling amper gecommuniceerd en de interne werking was niet zoals ze moest zijn. Nieuwe leden, andere verenigingen en zelfs de universiteit spraken mij daarover aan. Maar een constructief gesprek binnen het presidium bleek onmogelijk: ik overdreef en mijn opmerkingen werden gebagatelliseerd en van tafel geveegd. Ik kreeg boze berichten en irrationele haatboodschappen, er werd geroddeld over mij, en op cantussen werd er geroepen dat ik niets waard was en moest zwijgen. 

Dat was voor mij de druppel en ik ben uit het presidium gestapt. Die enkele rotte appels, die verblind zijn door macht en gewoon machtsgeil zijn, hebben mij niet alleen gebroken, maar het verenigingsleven ook grotendeels verpest voor mij. Ik pleit voor een onafhankelijk orgaan dat zulke situaties onder de loep kan nemen en dat effectief kan ingrijpen en bijsturen waar nodig. 

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234