Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

ColumnJan Mulder

Die naamvergissing bij Moeskroen was net iets té bizar

Als een Belgische BVO (Betaald Voetbalorganisatie) in de problemen komt en van de Pro League bijvoorbeeld geen licentie meer krijgt, komt de CEO van de bedreigde club in actie. Hij gaat met zijn protest naar het BAS, het TAS of de AVPL (Algemene Vergadering Pro League). Waasland-Beveren, de enige degradant van de Jupiler Pro League, zocht zijn heil zelfs bij de BMA, de Belgische Mededingingsautoriteit.

Jan Mulder

Duizel je al? Ik wel. Ik studeer sinds kort dus afkortingen om enigszins op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en stuitte op het geval-Moeskroen, dat wegens tal van onbevoegde invloedrijke makelaars-eigenaars in zijn midden geen licentie kreeg, maar van het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, weer wél.

Heel het land verontwaardigd: wat is er aan de hand met het BAS? Waarom nu toch die onverdiende licentie voor Excel Moeskroen? Bart Lagae van Het Nieuwsblad ging op onderzoek uit en vond het bewijs in een door de politie afgetapt telefoongesprek uit maart 2018 tussen Paul Allaerts, CEO van Moeskroen, met Marc Rautenberg, ex-technisch directeur van Moeskroen en makelaar. 'Het proces-verbaal kwam via een omweg bij de voetbalbond terecht, omdat het deel uitmaakte van het onderzoek Propere Handen. Daarin werd Paul Allaerts afgetapt omdat hij bezoek had gekregen van Dejan Veljkovic, de hoofdverdachte in de zaak KV Mechelen - Waasland-Beveren.'

Dan komt het. In het bewuste telefoongesprek zegt Rautenberg dat hij heeft geluncht met een zekere Pinion Pirotte, en dat die een betaling zou doen aan Moeskroen. Enkele dagen later wordt er 2 miljoen gestort op de rekening van Moeskroen. Het geld was afkomstig van Phubate Piempongsant, de zoon van Moeskroen-eigenaar Pairoj Piempongsant. De afluisterende politieagenten schreven in hun verslag 'Pinion Pirotte - fonetisch' omdat ze de naam konden uitspreken noch spellen en drie heren van het BAS concludeerden vervolgens op juridische gronden dat het niet zeker was dat 'Pinion Pirotte' Pairoj Piempongsant was en schonken Moeskroen de begeerde licentie.

Het is mijns inziens ook niet helemaal zeker dat Kamagurka, Herman Brusselmans en Hugo Matthysen de drie heren van het BAS niet hebben ontvoerd en hun plaatsen voor één keer hebben ingenomen. Of Kama, HB en HM overvielen de telefoon aftappende politiemannen en knevelden hen in het busje voor het huis van Pairoj Piempongsant, legden de beambten een uurtje, met de handen en voeten op de rug gebonden, in het struikgewas en schreven toen het nu al historische verslag dat leidde tot het eerherstel van Excel Moeskroen. Zoiets moet er zijn gebeurd, anders hadden de officieel door de staat beëdigde rijkswachters wel nagevraagd wie eigenaar van Moeskroen was en de naam correct in het pv genoteerd: Pairoj Piempongsant. Ze gingen voor Pinion Pirotte, wat zelfs niet in de buurt komt van Piempongsant. Dit klopt niet. Of ze zijn erg dom - ik ken ook mensen die denken dat Charles Aznavour een plaats op Corsica is. Ik stel voor deze slordige afluisteraars door een nog op te richten instantie - voorlopige naam: De Waarheid achter Namen (DWaN) - ter lering en vermaak van alle betrokkenen uit te laten leggen waarom ze Pinion Pirotte noteerden waar Piempongsant werd gezegd. Die twee liggen me qua klank net iets te ver uit elkaar om samen een geloofwaardige vergissing te zijn.

De legendarische coach Raymond Goethals verhaspelde de namen van zijn geliefde voetballers ook, maar hij bleef binnen de grenzen van het acceptabele: Van Batsen, Charlston. Het verst vloog Raimundo uit de bocht met Prosinecki, de Joegoslavische spelverdeler van Rode Ster. Die werd Prosanek. Wim van Hanegem zegt graag Van Nistelrode in plaats van Van Nistelrooy. Wat Wim ermee voorheeft, is onduidelijk. Vindt hij Van Nistelrode chiquer? Of juist provinciaal?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234