null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

‘Die oude mannen in Rome dicteren hoe we moeten leven, maar kiezen zelf voor een leven zonder verantwoordelijkheid’

Ik vind de brief van Delphine Lecompte over kerk en seksualiteit in Humo 4203 schitterend. Ik herken die negatieve gevoelens tegenover de kerk helemaal, en ook bij mij begon dat in mijn jeugdjaren. Je wordt als baby gedoopt en totaal onwetend ingelijfd in die sekte, en je zult de regels van hun wetboek volgen. Je moet naar die absurde Bijbelverhaaltjes luisteren, waar je op jonge leeftijd niets van begrijpt. Je leert gebeden aframmelen die voor jou als kind niets betekenen.

Die oude mannen in Rome dicteren hoe we moeten leven, hoe we onze kinderen moeten opvoeden, hoe we ziek moeten zijn en sterven. Ze hebben gestudeerd, ja, maar ervaring op gebied van huwelijk, seks en gezinsleven hebben ze totaal niet. Ze kiezen voor een leven zonder verantwoordelijkheid. Ze doen de meest hypocriete belofte van het celibaat. Ooit kwam een onderpastoor in Drongen ons vragen hoelang we gehuwd waren en wat dan de reden was dat we na vier jaar nog geen kinderen hadden. Ik vond dat walgelijk en misplaatst.

Mijn man is op 42-jarige leeftijd gestorven aan een lange, pijnlijke ziekte, en hij is uiteindelijk uit zijn lijden verlost via euthanasie. Wat later kwam de heisa over de euthanasie bij Hugo Claus. Dat was voor mij de druppel. Ik heb mij laten ontdopen. Maar wat mij tegen de borst stuit, is dat de kerk desondanks door mij gesubsidieerd wordt. Ik moet verder betalen voor de gebouwen en het personeel van de kerk.

Monique Deprez, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234