null Beeld AP
Beeld AP

Open Venster

‘Dit zijn beproevingen die zelfs voor de meest getalenteerde sporters te bar zijn’

Lezersbrief

In een Vlaamse kwaliteitskrant gaat de Gentse strafpleiter Walter van Steenbrugge, gereputeerd om zijn oprechte bewogenheid, tekeer tegen recente wantoestanden in de Tour, waar in het bijzonder de slotbeklimming van Alpe d’Huez zo hectisch verliep dat de veiligheid van de renners er nogmaals in gevaar kwam.

Verontwaardiging gaat uit van waarden en wat zijn die in om het even welke topsport: toch puur darwinisme, het verhaal van velen zijn geroepen maar weinigen uitverkoren. In het bijzonder de wielersport heeft van in de oertijd het aureool gedragen van heroïsme gemengd met opoffering – zelfgekozen én afgedwongen tegelijk. En de omstandigheden in die eerste decennia tot in de jaren 50 waren heel wat primitiever en veeleisender dan vandaag.

Deze historische terugblik mag echter geen vrijgeleide zijn voor organisatoren om atleten beproevingen op te leggen die zelfs voor de meest getalenteerde en getrainde sporters te bar zijn.

En dan zijn er de sportfestijnen als de Olympische Spelen en de eindrondes van een wereldbeker voetbal, die zonder enige schaamte worden georganiseerd in dictaturen en landen die niet in staat zijn om hun bevolking te voeden, onderwijs te verschaffen noch op een elementair niveau medisch te verzorgen.

Daarbij worden sporttempels opgericht vaak ten nadele van authentieke volkswijken en bij de bouw worden dan lijfeigenen aan het werk gezet, vaak ingevoerd uit nog armere landen, in precaire en levensgevaarlijke omstandigheden. De fundamentele vraag is anders geformuleerd steeds dezelfde, een variant op die van Boon: ‘Ik spuw mijn spog, doch op wie zal ik spuwen?’

Robbe De Hert heeft reeds in de vroege jaren 70 de film ‘Dood van een sandwichman’ gedraaid, over de tragische dood van wereldkampioen en uitzonderlijke belofte (aangekondigd als zelfs een mogelijke rivaal voor de grote Merckx) Jempi Monseré en die titel verwijst naar de reclame die wielrenners zowel vooraan als achteraan op hun truitjes dragen.

In essentie komt het neer op het instrumentaliseren van de mens, waarvoor in de jaren 60 de filosoof Herbert Marcuse reeds waarschuwde. En zolang er hysterische massa’s op afkomen, zal je alleen een laagje schmink zien veranderen.

Staf De Wilde, De Haan.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234