Tine Reymer
Peter Van den Begin Beeld Johan Jacobs
Tine ReymerPeter Van den BeginBeeld Johan Jacobs

Open Venster

‘Dit zijn pertinente onwaarheden.’ Lezers over het interview met Tine Reymer en Peter Van Den Begin

Op ons gesprek met acteurskoppel Peter Van Den Begin en Tine Reymer over hun relatie- en de coronacrisis, maar dan vooral over hun kritiek op de aanpak van de pandemie, kwam veel reactie binnen. Hieronder verzamelen we een aantal lezersbrieven.

Redactie

‘Fraai is het niet, maar strafbaar evenmin’
Iedereen heeft het recht op een mening, zolang ze niet aanzetten tot haat en geweld. Dat geldt dus ook voor Tine Reymer en Peter Van Den Begin, zelfs al kramen ze de grootste onzin uit over de aanpak van de pandemie - het had uit de kokers van Donald Trump en andere complotdenkers kunnen komen. Fraai is het allemaal niet, maar strafbaar is het evenmin. Maar het doet hun imago geen deugd.
Guy Bervoets, Koersel.

‘Vaccins redden levens’
Peter Van Den Begin
heeft me al vaak doen lachen, maar veel verstandige dingen heb ik van hem nog niet gezien of gehoord. Mochten ze eens 10 minuten echt willen luisteren naar de beste virologen en wetenschappers die we hebben om te snappen wat virussen zijn en wat voor levensreddende middelen vaccins zijn, dan zouden ze beschaamd zijn zulke prietpraat te verkondigen na al het leed en miserie die de pandemie al heeft veroorzaakt. Al wie dergelijke nonsens verspreidt, zou nooit meer in een ziekenhuis opgenomen mogen worden als ze coronasymptomen vertonen.
Marc Demeulemeester, Maldegem.

‘Onze grondrechten worden bedreigd’
Bedankt om jullie mening te durven geven, ook al gaat die in tegen het algemeen discours. Bedankt ook aan Humo om het te publiceren! De eenzijdige berichtgeving in de media komt me namelijk de strot uit. Vorige week had Humo ook al twee artikels gepubliceerd die een verademing waren, over de Generatie Rave en ‘Humo sprak met Ewald Engelen’ . Die laatste geeft kritiek op het ontbreken van democratisch debat. Ik citeer: ‘Het is boeiend om te zien dat op de meest cruciale momenten in de geschiedenis de democratie wordt uitgeschakeld.’ Er wordt boven onze hoofden beslist en onze grondrechten worden afgenomen of bedreigd. Dat mogen we toch niet laten zomaar laten gebeuren!
Lieve, Mortsel.

‘Vrijheid van meningsuiting’
Eindelijk twee warme mensen die hun mening durven te uiten. Moedig! Wij hopen dat er nog veel dergelijke artikels mogen volgen. Een groeiende groep van de bevolking deelt die mening. In een democratie moet vrijheid van meningsuiting mogelijk zijn. Of willen wij evolueren naar Chinese toestanden?
François Van den Bergh, Aalst.

‘De wetenschap heeft ook andere ziekten uit ons leven gebannen’
Ik vind hun houding tegenover het vaccin een spijtige zaak. Ze willen dat hun kinderen een beter leven krijgen, zoals wij allemaal trouwens. Dan is het vaccin het enige middel om uit deze ellende te raken. De wetenschap heeft ervoor gezorgd dat kinderverlamming, pokken, hondsdolheid,enzovoort uit ons leven zijn verdwenen dankzij de inentingen die kleine kinderen verplicht krijgen na de geboorte. Laten we nu ook solidair zijn met onze medemensen.
Mia Wouters, via mail.

‘We worden gehersenspoeld’
Ze hebben overschot van gelijk. We worden gehersenspoeld door de virologen en de overheid. Ik wil ook geen vaccin, dank u. Misschien heb ik het verkeerd, de tijd zal het uitwijzen.
P. Van Maele, Brugge.

‘Hoe kun je oversterfte nu anders interpreteren?’
Ook ik ben behoorlijk geschrokken van de opmerkingen van Tine en Peter. Meer debat zou er inderdaad mogen zijn, maar zij halen een aantal ‘feiten’ aan die ondertussen toch al lang zijn bijgestuurd? Vooral de reactie op de ruim 15.000 extra doden in 2020 vind ik verbijsterend: ‘Oversterfte kan op zeer veel manieren berekend worden. Zoiets hangt ook af van de interpretatie van dat cijfer.’ Dat moet je mij dan toch eens uitleggen...
Herwig Van de Velde, Boortmeerbeek.

‘Gaan ze ervan uit dat alle anderen zich wel laten vaccineren?’
In het interview met Tine Reymer en Peter Van Den Begin in Humo 4197 mis ik de nuance die ze net de wetenschappers verwijten. We zitten met zijn allen kniediep in een pandemie, die niets of niemand ontziet. Beide acteurs zouden beter eens een dag meedraaien op intensieve zorg, benieuwd of ze dan nog gaan volharden in hun strijd tegen vaccinatie. Het is mooi om te eisen dat de maatschappij terug ‘open’ moet, omdat het aantal doden toch maar beperkt is. Een voetbalstadion vol, dat is toch te verwaarlozen? Als iedereen zoals zij het vaccin zou weigeren, dan blijven we nog jaren de gevolgen dragen van het virus. Of gaan zij ervan uit dat alle anderen zich wel laten vaccineren, zodat zij niet zo nodig meer moeten? Ik vind dat best wel een egoïstische houding. Het is bovendien al te makkelijk de virologen af te schieten, terwijl die al een jaar lang hun nikkel afdraaien. Ik neem aan dat ze dan ook niet in mondmaskers geloven, zoals Trump en andere Bolsonaro’s dat weigerden te doen. De oversterfte in die landen beperkt zich al lang niet meer tot een voetbalstadion, de graven worden daar nu al verticaal gestapeld wegens plaatsgebrek. We spreken wereldwijd van al bijna 2,5 miljoen Covid-19-slachtoffers, mede door verregaande ontkenning van onverantwoorde leiders en hun schrijnend gebrek aan actie. Laat de vaccins nu hun werk doen, alstublieft.
Jean-Paul Dullers, Bornem.

‘Ik vrees dat we niet zelf zullen mogen kiezen’
Ik heb ook veel vragen over een vaccin waar niet van bewezen kan worden of het veilig is en het echt bescherming biedt. Verder heb ik mijn twijfels bij de cijfers waarmee men ons om de oren slaat. Er bestaat inderdaad geen debat, niemand met enig tegenargument wordt gehoord. Dat ik in Humo het interview met Peter Van Den Begin en partner Tine Reymer mocht lezen, was een opluchting. Ik hoop ook dat duidelijk wordt dat angst en paniek zaaien eerder ondermijnend werkt en dat we beter eens stilstaan bij hoe we door de hectiek van het leven steeds verder van onszelf en een echte verbinding met onze medemens, door het leven hollen. Een burn-out is geen pretje en heeft ook mij letterlijk doen stilvallen, om dan te beseffen dat het ook anders kan. Maar door nu ook nog eens gedwongen afstand te moeten houden, schieten we helemaal dit doel voorbij. In Humo 4196 sprak ook Ewald Engelen over het gebrek aan democratisch debat en ‘…dat op de meest cruciale momenten van de geschiedenis de democratie wordt uitgeschakeld.’ Beangstigend toch? Een vriendin zei me onlangs nog ‘ik ben absoluut niet bang voor het coronavirus, maar wel doodsbang voor het vaccin’. Ik vrees echter dat we hier niet zelf gaan mogen kiezen.
Kristine Bosmans, Betekom.

‘De enigen die met kennis van zaken praten, zijn de wetenschappers’
Ik heb met grote verbijstering het interview met Peter Van Den Begin en Tine Reymer gelezen. Mogen BV’s dan geen eigen mening ventileren in de media? Ja, maar dat ze zich in godsnaam houden over zaken die hun vak aanbelangen. Deze mensen een forum geven over wereldproblemen, doet meer kwaad dan goed. Wat Van Den Begin en Reymer allemaal uitkramen over het vaccin en het virus, is geen haar beter dan wat Trump en zijn volgelingen maandenlang hebben uitgeschreeuwd. Ik ben er bijna zeker van dat die huisarts waar ze zo hoog mee oplopen, van het alternatieve, spirituele, wollige soort is. Daarom hoed af voor de Humo-journalist Jeroen Maris, die intelligent weerwerk leverde. De enigen die hierover met kennis van zaken praten zijn wetenschappers. Eind jaren vijftig gingen de mensen zonder morren naar en vaccinatiecentrum. Nu lult men als bijgelovige middeleeuwse kneuters over complottheorieën. Of wat ontlezing en platvloerse tv-bagger allemaal met mensenhersenen doet.
Ronald Verheyen, Mortsel.

‘Een logische analyse van het eenzijdige coronadiscours’
Ik ben in eerste instantie zeer blij voor Peter en Tine omdat zij samen uit een diep dal zijn gekomen. Ook een dikke chapeau omdat zij wisten dat er bagger zou komen en ze toch hun overtuiging hebben uitgesproken. Die overtuiging of minstens gezonde argwaan is gestoeld op een logische analyse van het eenzijdige coronadiscours, dat al een jaar ongecensureerd gevoerd mag worden. Voor iedereen die toch open wil staan voor een ander discours en dat minstens eens wil wikken en wegen: lees het boek ‘Corona, vals alarm?’ van Reiss en Bhakdi.
Luc Vercammen, Zandhoven.

‘We zijn in een absurde toestand beland’
Alle lof voor Tine Reymer en Peter Van den Begin, die durven benoemen wat er speelt, die hun kritische blik gebruiken en publiekelijk de wantoestanden aan de kaak durven stellen. Onze samenleving is in een absurde toestand beland, een grote massa werd gehypnotiseerd door angst. Dat er nog vele gezond kritische blikken hun mening mogen verkondigen!
Femke Verswijvel, Mortsel.

‘Iedereen monddood maken is de makkelijkste oplossing’
Dank aan Humo voor het prachtige interview met Peter Van Den Begin en Tine Reymer. Eindelijk een tijdschrift dat de andere kant van de medaille durft te laten zien. Het standpunt van de interviewer heeft voor een interessant debat gezorgd. In een democratisch land, waar een open debat een mensenrecht is, wordt zowel de gewone burger als de meest vooraanstaande wetenschapper behoorlijk de mond gesnoerd en wie zich wel roert, wordt meteen verketterd, bedreigd, onbekwaam geacht of in het beste geval opzijgeschoven als een corona-ontkenner. Wie twijfelt, wordt afgeschilderd als dom, en brengt de gezondheid van zijn medemens in gevaar. Dat de coronamaatregelen de angst stimuleren en hele sectoren zoals de horeca en het cultuurleven laten doodbloeden, is blijkbaar minder van belang. En de media heulen mee zonder ook maar enig kritisch geluid toe te laten, of erger nog, zonder zelf maar enige kritische bedenking te maken. Het is de taak van de virologen om het virus te bestrijden en de taak van de politici om in deze crisis naar oplossingen te zoeken om de economie draaiende te houden. Iedereen monddood maken en alles op slot doen, is de gemakkelijkste oplossing. Bedankt Peter en Tine dat jullie je nek hebben durven uitsteken. Het zal jullie wellicht een paar mooie rollen kosten, maar talent kruipt waar het niet gaan kan. En wie weet zullen na verloop van tijd een aantal leidinggevende virologen en politici - allicht schoorvoetend - toegeven dat ook zij zich kunnen vergissen.
Linda Berghmans, Antwerpen.

‘Geen vaccin? Dan ook geen ziekenhuisopname’
Hopelijk krijgen Tine en Peter geen corona. Zij hebben blijkbaar nog niet gezien hoe zieke mensen maanden nodig hebben om te herstellen, als ze al herstellen. De twee tieners moeten even op de tanden bijten, als dat niet te veel gevraagd is. Wij zijn met ons allen verwikkeld in een wereldoorlog waarvan nog niet weten wie er zal winnen. In een oorlog zijn er ook lockdowns, als je buitenkomt, riskeerje kans gedood te worden, nu is dat niet anders. Wie zich niet laat vaccineren, verdient ook geen opname in het ziekenhuis als hij of zij corona krijgt. Zij zouden beter even nadenken vooraleer ze spreken over iets waarvan zij niets afweten.
Karel Van Beirs, via mail.

‘Angstaanjagend hoe men een debat weigert’
Ik was aangenaam verrast dat Peter Van Den Begin en Tine Reymer de mogelijke bijwerkingen op langere termijn, de effectiviteit en het nut van de vaccinatie in vraag durven stellen. Net als zij vind ik het angstaanjagend hoe men een debat weigert met wetenschappers met jarenlange ervaring die een andere mening zijn toegedaan en hoe men hen afserveert als kwakzalvers. Mensen die twijfelen, worden weggezet als fake news-aanhangers en believers van complottheorieën. Is dat niet een beetje overdreven?
H. Buckinx, via mail.

‘Mensen met een andere mening wordt de mond gesnoerd’
Dank je wel, Tine en Peter, om onze stem te vertolken. Mensen die een andere mening hebben, wordt de mond gesnoerd, zelfs professionelen. Er zijn al genoeg waarheden verzwegen. We voelen ons gesteund door jullie. We doen niet mee aan het grootste veldexperiment ooit.
Ria Daenens, Deerlijk.

‘Als je feitenonderzoek ter discussie stelt, kom je op het domein van fake news’

Gelukkig ben ik er vrij zeker van dat het overgrote deel van de Humo-lezers de wenkbrauwen even heeft gefronst bij de beweringen van Tine Reymer en Peter Van Den Begin in Humo 4197 over de aanpak van de coronacrisis. Om iets te kunnen weerleggen, moet je het eerst eens zijn over de feiten. Als je feitenonderzoek ter discussie stelt en vaccinologen probeert zwart te maken, kom je op het domein van fake news. Daar kan je niks zinnigs tegen inbrengen, al heeft de reporter dat wel geprobeerd.

Sommigen hebben argumenten om te beweren dat de aarde plat is, de klimaatverandering niet bestaat, de evolutietheorie fout is of dat het een complot is van pedofiele machthebbers. Probeer dat te weerleggen en dan antwoorden ze dat ze worden weggezet als complotdenker.

Hopelijk komen we toch aan 80 procent van de bevolking die zich wil laten vaccineren en raken we uit deze crisis. Dan kunnen de cafés terug open en kan dat gelal voortgezet worden aan de toog.

Peter Haazen, Edegem.

‘Dit is niet het geschikte moment om de rebel te spelen’

Ik wens Tine Reymer en Peter Van Den Begin het allerbeste in hun hervonden liefdesgeluk. En Tine in het bijzonder een geslaagd herstel na de burn-out. Dat herstel is nodig. Ik bespeur nog paranoïde sporen in hun verhaal. Bovendien gaan ze op zoek naar ‘andersdenkenden’ op het internet die niet worden uitgenodigd door VTM of de VRT, en die hun losgeslagen fantasieën bevestigen! Beste mensen, niet doen: zo kom je onvermijdelijk in de fabeltjesfuik terecht. Daar is het pas ‘angstig toeven’!

Ik feliciteer Humo-journalist Jeroen Maris, die zijn best doet om feiten van nonsens te scheiden! En ik wil graag bevestigen dat er méér is dan het virus. Onze samenleving is niet doordrenkt van angst. Integendeel: ik denk met vrienden na over de tijd na corona, en die is hoopvol.

We zullen mobiliteit minder belangrijk vinden, en niet langer als gekken rond de aardbol vliegen. We zullen nabijheid herwaarderen. Andere ideeën over ruimtelijke ordening vinden ingang: hoe maken we het mogelijk dat essentiële diensten op fietsafstand bereikbaar zijn? We leren maat te houden en het onderscheid te maken tussen wat voor ons essentieel is en wat niet.

We ontdekken dat de maatschappij maakbaarder is dan gedacht. Voor de opwarming van de aarde bleven de vliegtuigen niet aan de grond, voor ons aller gezondheid wel. Het kan dus! We leren de wetenschappers appreciëren, en ook de daadkracht van de politici. We beseffen dat we niet losstaan van de natuur, we zijn er een onderdeel van. We moeten beter zorg dragen voor de biotopen en ecosystemen, als we willen vermijden dat nog meer ziekten van dier op mens overgaan.

De toekomst hoeft niet somber te zijn, maar van dat virus willen we snel af! Het helpt niet, Tine en Peter, om mensen te ontraden om zich te laten vaccineren. Herstel van jullie collectieve depressie en laat jullie netjes vaccineren als de uitnodiging komt. Dit is niet het geschikte moment om de rebel te spelen.

Frederik Janssens, Antwerpen.

Dikke chapeau!

Al bijna een jaar ben ik vreselijk teleurgesteld in Humo. Ook hier de eenzijdige berichtgeving omtrent het virus die in het hele medialandschap - waarschijnlijk - opgedragen is. Gelukkig was daar al de kritische column van Herman Brusselmans over Marc Van Ranst, maar de kans dat je hem niet serieus moet nemen, is reëel. En dan waren daar Tine en Peter! Hoera dat zij zeggen wat velen denken. Hoera dat ze zich door de vreselijke manier van vragen stellen (je zou bijna denken dat de dienstdoende journalist Van Ranst in eigen persoon was!) niet in het hoekje lieten drijven. Dikke chapeau!

Tina Deroo, Brecht.

‘Als je geen personeel meer hebt, heb je niets aan extra bedden’

Met verbazing heb ik in Humo 4197 het interview met Tine Reymer en Peter Van Den Begin gelezen. Niet omdat Tine door de stress helemaal tot een hoopje ellende was herleid, maar vooral over de pertinente onwaarheden die ze over corona verkondigen.

Ze breken een lans voor wetenschappers die niet gehoord worden, omdat ze niet tot de ‘reguliere wetenschap’ behoren. Daar kan ik nog begrip voor opbrengen, maar dan moeten die wetenschappers wel de waarheid vertellen en niet iets roepen omdat een deel van de bevolking het niet eens is met hoe de pandemie wordt aangepakt.

Zelf zijn ze ook niet goed op de hoogte. Tine stelt voor om het geld dat we nu hebben uitgegeven aan steunmaatregelen, beter in de zorg hadden geïnvesteerd om extra bedden te plaatsen. Wel, bedden waren er genoeg! Maar als je geen personeel meer hebt, omdat die ofwel zelf ziek zijn geworden, ofwel mentaal en fysiek helemaal op het bot zitten, dan ga je met die bedden niet ver komen. Ga eerst zelf eens langs op een corona-afdeling in het ziekenhuis, en dan kijken we eens of je nog altijd zo’n onzin gaat uitkramen.

David Wellens, via mail.

Wilt u ook reageren op het interview? Heeft u een prangende mening over vaccins? Mail naar openvenster@humo.be of vul het formulier hieronder in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234