computer Beeld Getty Images
computerBeeld Getty Images

Open Venster

‘Door de digitalisering worden veel mensen uitgesloten, en dat uit puur geldgewin’

Lezersbrief

Digitalisering: het woord kwam enkele jaren gelden al aanwaaien, maar is sinds de coronacrisis uitgegroeid tot een storm. Digitalisering wil zeggen dat je moet beschikken over een smart-phone, tablet of pc. Wie niet mee is, is gezien. Afgesneden van elke andere communicatievorm, behoudens dan de telefoon die je via een ‘voice’ allerlei toetsen doet indrukken om daarna ‘in wacht’ geplaatst te worden. Veel geduld is in deze situatie een mooie deugd.

Vrijwel alle communicatie met commerciële (o.a. banken) en openbare diensten verloopt digitaal. Kan iemand me vertellen welke wetgeving je verplicht om digitaal aangesloten te zijn? Zo niet, hoe is het dan mogelijk dat een groot deel van de medemensen uitgesloten wordt van de huidige samenleving? Wordt er rekening gehouden met ouderen, die de steeds snellere veranderingen niet meer kunnen volgen? Zelfs al hebben ze een pc en hebben ze cursussen gevolgd om ‘bij te blijven’. Wat met de zwakkere mensen die andere beslommeringen hebben dan achter een pc te zitten? Trouwens: een vaste pc is achterhaald: de smartphone bepaalt in hoeverre je nog mee bent.

Ik, en velen met mij, krijg het gevoel aan de kant geschoven te worden in een wereld in verandering, zoals een grootbank stelt. Die verandering uit zich in een verarming aan dienstverlening, aan menselijk contact, uit puur geldgewin en uit een ver doorgeschoten rationalisering.

Matty Haazen, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234