null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Door de loonindexering vergroot de loonkloof alleen maar’

Lezersbrief

Het is inmiddels meer dan duidelijk dat de huidige loonindexering niets anders is dan een gelegaliseerde loonkloofvergroting. Niemand kan eerlijk uitleggen waarom de ene persoon tienmaal meer gecompenseerd wordt voor het overschrijden van de index dan de andere.

Het gaat uiteraard om dingen die voor iedereen precies evenveel duurder worden. Ik heb nog nergens een benzinestation gezien waar een aparte pomp staat waar de benzine tienmaal meer kost dan de gewone pomp ernaast. Als we de huidige indexering volgen dan zouden dergelijke pompen moeten bestaan voor de grootverdieners.

Goederen en diensten die voor iedereen precies evenveel duurder worden moeten met een precies even groot bedrag gecompenseerd worden voor iedereen. Ik heb deze kwestie al aan een groot aantal politici en professoren voorgelegd en een groot aantal antwoordt niet eens. Ze behoren tot de uitverkoren klasse die winnen bij de huidige loonindexering en ze hebben er geen belang bij om die te veranderen.

Het minimumloon van 1.500 euro waar verschillende partijen over spreken, zou als basis kunnen dienen om een eerlijke en rechtvaardige loonindexering op te stellen. Vertrekkende van dat bedrag kan de indextoeslag berekend worden en aan iedereen uitbetaald worden. Op die manier heeft iedereen een gelijke compensatie voor iets dat voor iedereen evenveel meer gekost heeft. Correcter kan niet.

Guido Van Acker, Lokeren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234