null Beeld Eleven Sports
Beeld Eleven Sports

Open Venster

‘Door de VAR is de scheidsrechter een wilsonbekwame loopjongen geworden’

Lezersbrief

Ik was vóór de invoering een weinig enthousiaste voorstander van de VAR. Intussen ben ik een ongenuanceerde tegenstander geworden. Neen, de VAR maakt het voetbal niet kapot, maar het doet er wel alle moeite voor. En helpt alleszins een flinke portie voetbalplezier week na week om zeep.

De farcen van de voorbije dagen (de spookstrafschop tegen Eupen en de buitenspel-haarklieverij die Standard de das omdeden) illustreerden het zootje ongeregeld nog eens extra. Wedstrijden worden niet langer op het veld beslist, maar door Big Brother, die met passer en winkelhaak booggraden en millimeters zit op te lijsten. Om na zeven minuten wachten tot een discutabele beslissing te komen.

De scheidsrechter is een wilsonbekwame loopjongen geworden, zijn assistenten dwalen als verlaten straathonden heen en weer langs de zijlijn. Ze mogen zelfs niet meer vlaggen voor buitenspel! Alleen nog wanneer de bal over de zijlijn schuifelt.

Ik zou die hele VAR maar wat graag op de schop zien gaan. Ze is alleen nuttig om al te schofterige overtredingen en geniepige wandaden te signaleren, die aan de oog van de scheids en zijn assistenten zijn ontsnapt. Maar met het blote oog niet vast te stellen buitenspel? Strafschoppen? Al dan niet bewuste handspelgevallen? Afblijven, niet mee moeien!

Geef het spel terug aan de scheidsrechter en zijn hovelingen. Zitten ze er al eens naast? En wat dan nog? Niet erg, hè. Zowel doelmannen, veldspelers als scheidsrechters hebben recht op af en toe een miskleun. Voetbal is immers mensenwerk. En daar horen nu eenmaal vergissingen bij.

Voetbal is uitgevonden zonder VAR, het werd méér dan een eeuw gespeeld zonder VAR. Van Eupen tot Rio de Janeiro, van Moskou tot New York. En het heeft zonder VAR alle denkbare foute beslissingen overleefd. Kan het zonder? Wel, dat wordt elke week met verve aangetoond op honderden velden in ons land, waar de VAR een verre onbekende is. Behalve dus in de hoogste afdeling, daar kan men niet zonder. Maar ja, onze hoogste afdeling wordt dan ook gepatroneerd door een biermerk. Kan geen toeval zijn. Eén zatte boel.

Sis Vaneeckhout & Jos Digneffe, Hasselt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234