null Beeld RTL Info
Beeld RTL Info

Open Venster

‘Door minder te maaien gaan we de verdroging tegen’

Lezersbrief

Bijna dagelijks fiets ik langs een gewestweg met een brede berm tussen het fietspad en de autoweg. Tot vorige week kon ik genieten van heel wat bloemenpracht in die berm: rode klaver, boerenwormkruid, wikke, berenklauw, klaproos en nog enkele soorten fleurden de ritjes op. Maar nu vond iemand bij het Vlaams Gewest het nodig om alles weg te maaien.

Het gevolg laat zich raden: de zon kan nu ongehinderd aan de bodem en die droogt nu in snel tempo uit. Een dorre, saaie berm met wat verdroogde sprietjes gras is al wat rest. Moet daar ons belastinggeld naartoe gaan: naar het verlelijken van onze omgeving? Naar het versnellen van de verdroging van het land?

Je zou toch verwachten dat een overheid die graag dure woorden als ‘kenniseconomie’ hanteert, beter weet én handelt naar die kennis? De kennis is er: als de zon niet rechtstreeks aan de bodem kan dankzij plantengroei, dan droogt de bodem minder uit. We willen de verdroging toch tegengaan?

En de beleving dan; het is ook bekend dat mensen gelukkiger worden van een biodiverse omgeving. Het wegmaaien van weelderige en bloeiende flora maakt niemand gelukkiger. Dezelfde berm wordt trouwens jaar na jaar gemaaid in mei (of april), lang voor de wet het toestaat om te maaien (vanaf 15 juni). Men beroept zich dan op de uitzonderingsclausule: het is altijd toegestaan te maaien als de veiligheid in het gedrang komt. Hier legt men het zo uit: het hoge gras zou de fietsers hinderen.

Bijzonder nobel natuurlijk dat ons geliefde gewest aan fietsend Vlaanderen denkt, maar in plaats van de boorden langs het fietspad dan een halve meter vrij te maken, moet meteen de hele strook voor de bijl. Ik vermoed dat de maaiwoede meer te maken heeft met de (typisch Vlaamse?) obsessie voor ‘properheid’ dan met iets anders. Helaas betekent ‘proper’ altijd saai en vaak ook doods.

Koen Develter, Roeselare.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234