Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).Beeld BELGA

Open Venster

‘Door zulke berichtgeving zitten de landbouwers mentaal op een dieptepunt’

Lezersbrief

Ik heb mij gestoord aan de tendentieuze vraagstelling in het interview met minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) in Humo 4269. Een aantal van de beweringen zijn onjuist. Zo zou er in Hoogstraten 18 miljoen kubieke meter water worden opgepompt in functie van de veestapel. Kort opzoekingswerk in de Databank Ondergrond Vlaanderen leert dat in Hoogstraten momenteel 465 vergunningen bekend zijn voor grondwaterwinningen met een totaal debiet van 15,5 miljoen kubieke meter. Daarin begrepen zijn twee waterproductiecentra van de openbare drinkwatermaatschappij Pidpa, met een totaal debiet van 11 miljoen kubieke meter. Slechts 1,8 miljoen kubieke meter is bestemd voor de veehouderij. Dit is slechts 11 procent van het totaal vergunde debiet.

Het feit dat 25 rode bedrijven nog vergunningen hebben gekregen, kan twee oorzaken hebben. In 2014 deelde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de bedrijven hun impactscoreberekening en de bijbehorende kleurcode mee. Omdat de Vlaamse overheid niet beschikt over een databank met de vergunde dieraantallen, stalsystemen en emissiepunten, werd gebruikgemaakt van de gegevens uit de mestbankaangifte. Bij de berekening met de juiste parameters bleken een heel aantal van die bedrijven toch niet rood te zijn, en konden ze bijgevolg een vergunning krijgen.

Een aantal bedrijven heeft zijn bedrijfsvoering aangepast door te investeren in emissiebeperkende technieken of vermindering van de veestapel, waardoor de impactscore daalde tot onder 50 procent. De journalist wijt dat aan geknoei, terwijl het afgesproken beoordelingskader werd toegepast. Ook de stelling dat door bemesting in natuurgebied de waterlopen vervuiling blijven slikken, is niet correct. Het is absurd te beweren dat de gewestplanbestemming van een perceel invloed zou hebben op de waterkwaliteit. Eventueel nutriëntenverlies is afhankelijk van veel factoren, waaronder de bemestingspraktijk, maar ook bodemcondities, weersomstandigheden… Het feit dat een perceel in agrarisch of natuurgebied ligt heeft hier geen enkele invloed op.

Dat sommige landbouwers hun akkers in natuurgebied nog kunnen bemesten, is het gevolg van de inkleuring van die percelen als natuurgebied op de gewestplannen. Destijds werd de landbouwers voorgehouden dat die inkleuring geen gevolgen zou hebben. Dat bleek een loze belofte, want later werd in het kader van de mestwetgeving een bemestingsverbod ingesteld. Ter compensatie kreeg de landbouwer en de volgende generatie een ontheffing van het bemestingsverbod. Ook die belofte wordt niet nagekomen, aangezien in 2028 ook die ontheffingen worden afgeschaft. Het is onder meer door dat soort berichtgeving dat het mentale welbevinden van onze landbouwers zicn op het laagste peil ooit bevindt.

Kris Geraerts, Balen.

Antwoord van Raf Liekens: De cijfers over het water dat jaarlijks wordt opgepompt in Hoogstraten kwamen uit de ‘Pano’-reportage van maart 2021 over de waterproblematiek in Vlaanderen. Onze collega’s doen doorgaans zeer grondig werk. Ik heb ook nergens geschreven dat de miljoenen liters die in Hoogstraten worden opgepompt, enkel voor de landbouw dienen, maar het is onmiskenbaar dat de megastallen erg veel water verbruiken.

Dat sommige rode bedrijven van de lijst zijn gehaald, omdat ze ‘nieuwe technieken’ installeerden, is correct. Onderzoek van De Standaard heeft wel aangetoond dat die nieuwe technieken vaak onvoldoende werken, of zelfs niet eens aanstaan. Uit dat onderzoek bleek ook dat de reële uitstoot van veeteeltbedrijven vaak een stuk hoger is dan wat op papier staat.

Dat het bemesten van landbouwgebieden in natuurgebied niet zou bijdragen tot de slechte waterkwaliteit van onze waterlopen, is het licht van de zon ontkennen. In de Vallei van het Merkske heb ik zelf met het blote oog kunnen vaststellen hoe de fosfaten de rivier in sijpelden.

Wat betreft desinformatie en valse feiten over de stikstofproblematiek, is een landbouworganisatie als Boerenbond vooralsnog onklopbaar. Het mentale welbevinden van de getroffen landbouwers zou wellicht een stuk beter zijn als de beleidsmakers van de voorbije vijftien jaar, en de Boerenbond, de kop niet in het zand hadden gestoken en het stikstofprobleem niet zo dramatisch uit de hand hadden laten lopen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234