null Beeld Humo
Beeld Humo

humoOpen Venster

‘Douchen met regenwater is niet toegelaten’

Lezersbrief

In het artikel over de kurkdroge zomer in Humo 4277 wordt verwezen naar de Grote Water-enquête van het Vlaams Kenniscentrum Water. Dat de Vlaming steeds bewuster omgaat met leidingwater, kunnen we enkel toejuichen. Door het groeiende milieubewustzijn en de oplopende kosten van energie en water zijn velen onder ons creatief om te kunnen besparen op de uitgaven. Nu zou douchen met regenwater niet meer onbespreekbaar zijn volgens de enquête.

Dan verwijs ik graag naar wat het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf over het gebruik van regenwater meedeelt op hun website: ‘Regenwater mag gebruikt worden voor bepaalde toepassingen waarvoor geen drinkwater vereist is (toilet, besproeiing van de tuin, onderhoud). De toepassing van regenwater mag enkel overwogen worden voor niet-sanitaire toepassingen en nooit voor gebruik in de keuken of in de badkamer (wastafel, bad, douche), zelfs niet wanneer het water speciale behandelingen ondergaat (filtratie, actieve koolstoffilter, osmose, ultrafiltratie). Volgens de technische voorschriften van Belgaqua (de beroepsvereniging van de openbare diensten van drinkwatervoorziening en afvalwatersanering, red.) mogen buizen die in contact komen met regenwater, niet aangesloten worden op het drinkwaternet (zelfs niet met een afsluiter of een terugslagklep).’

Die richtlijnen zijn er om ons te verzekeren dat we zuiver en gezond water gebruiken, en die zekerheid hebben we niet bij het gebruik van regenwater. De waterleveranciers kunnen ons dat wel verzekeren en worden ook gecontroleerd. Belgaqua heeft daarom regels opgesteld voor een sanitaire installatie, zodat de sanitaire voorzieningen binnenshuis veilig worden geïnstalleerd en het waterdistributienetwerk niet wordt besmet. Algemene gezondheid moet nog steeds primeren op spaarzaamheid.

Dirk Vanden Breede, Merchtem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234