Open Venster

‘Duizenden kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen misdragen’

Redactie

Er zijn inderdaad toch heel wat dringender problemen in deze vreselijke tijden om een polemiek te starten over wat Polanski heeft uitgespookt 43 jaar geleden, daar heeft de heer Cardon in zijn antwoord (Humo 4153) op mijn schrijven zeker overschot van gelijk.

Voor de rest; ik wou alleen maar duidelijk maken dat een kunstenaar hoe vreselijk onnoemelijke daden hij of zij ook ‘ooit’ heeft gepleegd - bij sommigen in een ver, heel ver verleden - zoals moord, doodslag, heulen met de vijand, vrouw(en) mishandeld, kinderen miskend, #MeToo-wantoestanden en nog zo veel meer zaken die niet door de beugel kunnen; je zijn creaties die alom door Jan met de Pet en critici werden en worden geprezen niet hierdoor decennia later kunt miskennen. Je kan hier duizenden bekende namen noemen van schilders, schrijvers, dichters, beeldhouwers en ga maar zo verder die zich hier of daar in de loop van de eeuwen hebben ‘misdragen’.

Het zijn personen zoals Heleen Debruyne die Polanski zoveel decennia na datum in haar column een monster noemen, U die beweert dat hij wel de duidelijke kenmerken heeft van een psychopaat, maar ook Delphine Lecompte die daarentegen in haar artistieke dichterlijke vrijheid het voor hem opneemt. Dat mag. Zoals ‘t ook mag wat U over hem beweert. Ik vind verkrachting van wie dan ook verwerpelijk. Je hoeft helemaal niet akkoord te gaan wat toen in 1977 in die slaapkamer is gebeurd. Je hoeft niet te vinden dat seks tussen een volwassene en een nimfachtige puber kan. Dat er 10-jarige meisjes nu nog tegen hun wil worden uitgehuwelijkt is ook niet oké. Dat Polanski een affaire begon met oa. 17jarige Nastassja Kinski was misschien ook niet oké. Maar ‘t vlees is soms zwak, ook bij Polanski. Dat voelde en voerde Nabokov enkel in ‘Lolita’ ook aan.

Wat ik mij eigenlijk echt afvraag, mijnheer Cardon, is waarom deze ‘affaire’ nu pas in 2019/20 terug heel wat stof bij U en sommige would-be moraalridders doet opwaaien, een verlaat Polanski’s proces zonder enig recht van verdediging maken.

Luc Maeckelbergh, Antwerpen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234