null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Een gecontroleerde evolutie naar groepsimmuniteit is in de dictatuur van de expertenclub onbespreekbaar’

Met 10 procent van de bevolking besmet of besmet geweest, moesten we eind mei 10.000 coronadoden betreuren, zegt biostatisticus Geert Molenberghs in Humo 4180. Voor groepsimmuniteit is een besmettingsgraad van 60 procent nodig, en dat zou tot 60.000 overlijdens leiden. Maar door de overbelasting van de ziekenhuizen moet je rekenen op 240.000 doden, zegt hij. Wat is dat voor een redenering?

Laten we vanuit zijn voorspelling eens terugredeneren naar de eerste golf. Waren de ziekenhuizen in het voorjaar gecrasht, dan zouden er volgens hem vier keer meer doden gevallen zijn. Doordat de ziekenhuizen goed konden blijven werken, zijn er dus 30.000 levens gered. Maar er zijn in de eerste golf in totaal minder dan 20.000 patiënten opgenomen!

De helft van de overledenen waren stokoude mensen die in een wzc zijn gestorven, mogelijk aan covid-19. Bovendien hadden de ziekenhuizen geen enkele werkzame therapie ter beschikking, patiënten werden beter of slechter, het was volkomen onvoorspelbaar. Dat was de reden waarom het voor de dokters en het personeel zo belastend was: ze hadden de indruk dat hun inspanningen er niet toe deden. Gelukkig zijn er ondertussen enkele werkzame behandelprotocollen ter beschikking, waardoor uitzichtloze beademingen op intensive care zeldzaam zijn en de opnames gevoelig korter zijn.

Geert Molenberghs gaat uit van een fatality rate van 1 procent, dus één op de honderd besmette personen sterft. Dat was toen alleen de zieken getest werden. Nu er veel meer getest wordt en veel mensen positief zijn zonder symptomen, zakt de fatality rate steeds verder, momenteel in de richting van 0,3 procent. Dat betekent dat een gecontroleerde evolutie naar groepsimmuniteit tot 18.000 doden zal leiden, het aantal doden dat we zonder corona in twee maanden tellen.

De experten hebben een probleem: de samenleving is geen laboratorium, waar alle parameters onder controle zijn. Bovendien lijden ze aan een obsessionele tunnelvisie, gericht op de uitroeiing van het virus. Eerst klonk het: ‘Flatten the curve’, nu zullen ze maar tevreden zijn als het aantal besmettingen tot nul is herleid. En ze hebben gelijk! Alleen bij nul besmettingen is de pandemie volledig onder controle. Er is ons voorgehouden dat we vanaf een laag niveau van besmettingen met contact tracing en quarantaine van clusters de controle zouden kunnen behouden, maar dat is volledig mislukt. Dus blijft alleen de keuze: blijvende strenge maatregelen om elke besmetting te voorkomen, ofwel voortdurend verstrengen en versoepelen met in 2025 de zeventiende golf. Een gecontroleerde evolutie naar groepsimmuniteit met bescherming van de zwakkeren en minimale sociale beperkingen is de enige hoopvolle strategie, maar deze is in de dictatuur van de expertenclub onbespreekbaar.

Gelukkig komt er een vaccin. En ja, dat vaccin wordt inderdaad de redding, maar in de eerste plaats voor de bewindvoerders en de virologen: dan zullen ze zonder gezichtsverlies van strategie kunnen veranderen en achteraf, wegkijkend van het rokend puin in onze samenleving, zelfgenoegzaam denken: wat hebben we het toch goed gedaan!

Paul Vandoorne, Heule.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234