Sleehonden op een ijswatervlakte in Groenland. Beeld AFP
Sleehonden op een ijswatervlakte in Groenland.Beeld AFP

Open Venster

‘Een groot deel van de bevolking zit nog altijd in de ontkenningsfase’

Lezersbrief

De opwarming van de aarde valt niet meer te ontkennen. Groenland is aan het smelten, oeroude gletsjers kalven met rasse schreden af, hittegolven volgen mekaar op in recordtempo, in Siberië worden warmterecords verbroken, stormen teisteren de continenten en worden afgewisseld met verzengende droogtes.

Wetenschappers hangen al jaren aan de alarmbel, jonge klimaatbewuste meisjes als Anuna De Wever en Greta Thunberg gaan langs bij vooraanstaande politieke leiders om hen te motiveren dringend actie te ondernemen en documentaires als ‘An Unconvinient Truth’ van Al Gore proberen de mensen bewust te maken van het enorme gevaar dat de mensheid bedreigt.

En wat doen we? We stemmen massaal op politici die het gevaar minimaliseren of zelfs helemaal ontkennen. Populistische charlatans als Donald Trump en Jair Bolsonaro winnen verkiezingen en kunnen ongehinderd klimaatakkoorden verbreken, natuurreservaten openstellen voor het winnen van fossiele brandstoffen, het Amazonegebied in de fik zetten en iedereen de mantel uitvegen die daar kritiek op heeft. Die populisten spelen in op de psyche van de menselijke kuddegeest en zetten in op kortetermijnwinst en kortetermijndenken van de bevolking, en boeken daar successen mee.

Men kan daar alleen maar uit besluiten dat een groot deel van de bevolking nog altijd in de ontkenningsfase zit en maar al te graag bereid is om de valse profeten te geloven, die de problemen wegwuiven. Mensen die langer dan ik naar school geweest zijn, zouden de zaken anders moeten aanpakken, omdat doemscenario’s averechts werken en zelfs overtuigend bewijsmateriaal mensen niet schijnt te overtuigen van het gigantische probleem. Ik zie zelf ook geen oplossing om het tij te doen keren, maar ik weet wel dat het op deze manier niet verder kan.

Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234