Viroloog Johan Neyts Beeld ID-Jonas Lampens
Viroloog Johan NeytsBeeld ID-Jonas Lampens

Open Venster

‘Een grote groep zorgverleners heeft het AstraZeneca-vaccin gekregen. Zij maken zich terecht zorgen’

Lezersbrief

In het interessante interview met Johan Neyts in Humo 4220 zegt de Leuvense viroloog dat een derde prik voor het Pfizer-vaccin misschien niet nodig zal zijn. Voor het AstraZeneca-vaccin is dat nog niet onderzocht.

Ondertussen is wél duidelijk dat het AstraZeneca-vaccin beduidend minder antistoffen opwekt dan de mRNA-vaccins en minder bescherming biedt tegen een symptomatische infectie door de deltavariant van het coronavirus.

Ik hoor dat veel patiënten die AstraZeneca-vaccin hebben gekregen zich als tweederangsburgers behandeld voelen tegenover wie, zoals ik, het Pfizer- of Moderna-vaccin kreeg. Niet alleen hebben zij een risico voor een — weliswaar zeer zeldzame — levensbedreigende complicatie moeten aanvaarden, ze weten nu ook dat ze minder beschermd zijn. Hun wacht het rijk van de vrijheid misschien toch niet.

Een grote groep zorgverleners is met het AstraZeneca-vaccin gevaccineerd: tandartsen en hun assistenten, apothekers, kinesisten, thuisverplegers... Zij staan in de eerste linie en maken zich terecht zorgen.

Mijn voorstel: overweeg, om de beschermingsgraad van iedereen op het niveau te brengen van Pfizer (of Moderna), een derde prik met een mRNA-vaccin voor mensen die hun eerste twee prikken met het AstraZeneca-vaccin kregen.

Dr. Christian Verheugen, Brasschaat

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234