null Beeld Pexels
Beeld Pexels

Open Venster

‘Een indexsprong is niet bespreekbaar, want onze pensioenen zijn bij de laagste van Europa’

Lezersbrief

Werkgeversorganisaties luiden de alarmklok over de komende indexaanpassing. In Duitsland en de ons omringende landen is er geen of veel minder indexering van de lonen, zo klinkt het unisono. Men vergeet dan dat de Belgische werknemer tijdens zijn carrière meer moet verdienen omdat zijn pensioen bij de laagste van Europa is.

Ik ken een gepensioneerde postbode in Nederland die een netto pensioen van 2.200 euro per maand heeft. Ik heb 42 jaar een kaderfunctie gehad en werd naar Belgische normen goed betaald, en mijn pensioen bedraagt netto 1.750 euro, en dan ben ik al bij de gelukkigen. Een indexsprong is voor mij dus niet bespreekbaar.

Dan de intentie om werklozen te verplichten tot gratis gemeenschapsdienst. Mijn vrouw is 62 en werd door corona tegen haar zin werkloos door het faillissement van de winkelketen waar ze al veertien jaar werkte. Ze solliciteert zich te pletter, maar zodra men haar leeftijd ziet of hoort, is het einde verhaal. Ze wil, maar ze mag niet. Zijn onze ministers dan zo wereldvreemd?

Ik wilde ook nog blijven werken, maar werd verplicht om op mijn 58ste te kiezen voor SWT of ontslag. Gelukkig koos ik voor ontslag na 31 jaar dienst, en ben ik nu een gelukkige zelfstandige die 48 procent afgeeft van wat hij verdient (omdat ik nog geen volledige loopbaan heb).

Vanaf je 60ste ben je op de arbeidsmarkt uitgerangeerd als je geen carrière als CEO of minister hebt gehad... Gewone werkenden ouder dan 55 mogen zelfs al niet meer op gesprek komen, wij weten het uit ervaring.

Dan onze energievoorziening: drie jaar geleden mochten we bij wijze van spreken geen frieten bakken om 17 uur, want er zouden stroomtekorten ontstaan. Nu luidt het dat, zelfs na een massale omslag naar elektrisch rijden en verwarmen, er geen probleem zal zijn en wil men de kerncentrales vervangen door gascentrales. Maar de gewone burger mag over enkele jaren geen gasketel meer plaatsen, en je met stookolie verwarmen mag nu al niet meer.

Ik lees al enkele jaren over kleine of ‘lichte’ kerncentrales, zoals ze er in Japan, China, Frankrijk en nu ook in Nederland gaan bouwen, omdat die milieuvriendelijke energie zouden opwekken. Zijn onze groene ministers dan dom, of naïef en onwetend, of gewoon van kwade wil? Wie kan mij dat eens uitleggen? Want dat zijn allemaal problemen waarover men niet duidelijk genoeg communiceert en waardoor de (hard)werkende middenklasse almaar meer gefrustreerd raakt.

Olaf Marx, Genk.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234