Vooruit's chairman Conner Rousseau (C) pictured during the meeting of Vooruit, Flemish socialists in Sint-Niklaas, on the first of May, Labour Day, the International Workers' Day, Sunday 01 May 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK Beeld BELGA
Vooruit's chairman Conner Rousseau (C) pictured during the meeting of Vooruit, Flemish socialists in Sint-Niklaas, on the first of May, Labour Day, the International Workers' Day, Sunday 01 May 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCKBeeld BELGA

humoOpen Venster

‘Een jaar geleden zei Conner Rousseau: ‘Mensen met een hoog inkomen zullen een inspanning moeten doen.’ En nu geeft hij hun een cadeau’

Lezersbrief

De federale regering had duidelijk gesteld dat de energiesteun selectief moest zijn: door het begrotingstekort en de staatsschuld kon ze geen geld uitdelen aan mensen die het niet nodig hebben. In werkelijkheid zien we juist het omgekeerde gebeuren.

De regering-De Croo kent tweemaal 200 euro toe aan gezinnen met een netto belastbaar inkomen tot 125.000 euro per jaar, met een bijkomend bedrag als ze kinderen ten laste hebben. Een gezin met een netto-inkomen van 6.000 euro per maand krijgt dus evenveel als een gezin met een inkomen van 3.000 euro per maand. Dat is geen selectieve maatregel meer.

Gezinnen met een netto belastbaar inkomen van meer dan 125.000 euro per jaar krijgen die 400 euro bovendien ook gestort: dat bedrag zal verrekend worden in hun belastingsbrief, maar dan nog zullen ze 25 tot 50 provent van die 400 euro overhouden. Dit is een zuiver verkiezingsgeschenkje.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gaat nog een stapje verder in het populisme. Hij wil nog 200 kWh (ter waarde van ongeveer 120 euro per jaar) gratis geven aan elk gezin, zonder enige inkomenslimiet. Ik viseer niemand persoonlijk, maar dat betekent concreet dat parlementsleden, ministers, onze premier, stervoetballers die 3 miljoen euro per jaar verdienen, CEO’s enzovoort óók dat cadeau uit de staatskas krijgen. Hoe kan een linkse populist als Rousseau dat uitleggen aan de gewone burger?! Een jaar geleden zei hij letterlijk: ‘Mensen met een hoog inkomen zullen een inspanning moeten doen.’ En nu geeft hij hun een cadeau.

Verbaast het iemand nog dat ons begrotingstekort tot de grootste van Europa behoort?

Paul Bauwens, via e-mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234