Open Venster
‘Een lagere snelheid komt de hele samenleving ten goede’
Vanaf dinsdag wordt de maximumsnelheid op de Brusselse ring verlaagd tot 100 km per uur, een maatregel die kadert binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Persoonlijk vind ik dat een schitterende maatregel. De maatschappelijke kosten-batenanalyse toont aan dat we hier allemaal beter van worden.
De maatschappelijke kost van de snelheidsverlaging is het meest tastbaar: we zijn iets langer onderweg. In het beste geval, want 120 rijden op de Brusselse ring is doorgaans een utopie. De maatschappelijke baten zijn bijzonder groot en situeren zich in de eerste plaats op het vlak van de verkeersveiligheid, niet voor niets dé absolute prioriteit van beleidsmakers. De milieubaten (betere luchtkwaliteit, minder geluid en tragere opwarming van de aarde) én de gezondheidsbaten krijg je er gratis bovenop: de groene hesjes vieren feest. We verbruiken minder brandstof en dat voelen we in onze portemonnee, de gele hesjes hoeven deze keer geen autobanden in de fik te steken.
Iedereen heeft de mond vol van de ‘modal shift’ waarbij de wagen flink wat gas moet terugnemen. Via een verlaging van de maximumsnelheid realiseer je een ‘modal shift’ waarbij verplaatsingen met andere (duurzame) middelen gestimuleerd worden. Ook het thuiswerken wordt aangemoedigd. We komen tot de slotsom dat de maatschappelijke baten veel groter zijn dan de kosten.
Verkeersveiligheid is overal in België een topprioriteit. Overal is er nood aan een betere luchtkwaliteit en minder lawaaihinder. Niet alleen de omwonenden van de Brusselse ring hebben recht op een betere gezondheid, het is een basisrecht voor elke Belg. Onze natuur heeft overal behoefte aan minder stikstof en last but not least: de collectieve strijd tegen de opwarming van de aarde kan alle steun gebruiken.
Jo Maes, Bertem.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: