Philippe Van Parijs Beeld rv
Philippe Van ParijsBeeld rv

Open Venster

‘Een nieuwe wereld na corona is niet onmogelijk, we moeten het alleen willen’

Redactie

Het coronavirus heeft de hele wereld in de tang, zo gaat dat met pandemieën. Ze moeten dan ook op wereldschaal aangepakt. Eén en ander zou moeten leiden tot een drastische ommekeer in onze levens en in onze samenlevingen. Wat mag/moet er veranderen?

- Onze democratische maatschappijen bieden ook in ‘normale’ tijden steun, van de wieg tot het graf: kindergeld, studiebeurzen, werkloosheidsvergoedingen, gezondheidszorg, pensioenen, enz. Laten we die hele bureaucratische mikmak wereldwijd vervangen door één enkel systeem: een basisinkomen voor iedereen, van de geboorte tot de dood.

- Dat wereldwijde basisinkomen moet net voldoende zijn om te kunnen overleven. Iedereen kan à volonté bijverdienen, maar de belastingen op die ‘meerwaarde’ moeten hoog en rechtvaardig zijn, om het basisinkomen te financieren.

- Obsceen hoge lonen en winsten kunnen niet meer, da’s een kwestie van goed fatsoen. De verhouding tussen het basisinkomen en de hoogste lonen mag niet meer zijn dan pakweg 1 op 5.

- Een wereldwijd basisinkomen veronderstelt een wereldwijde munt. Laten we 1 wereldmunt gelijkstellen met de prijs van 1 brood.

- Het wereldwijde basisinkomen veronderstelt ook een echte wereldregering: de VN krijgt eindelijk een essentiële, relevante invulling.

- Die wereldregering zal beter geschikt zijn om ecologische rampen af te wenden. De grote oerwouden worden wereldeigendom. De landen waar die wouden gelegen zijn, krijgen een vergoeding om ze te bewaren, te onderhouden en uit te breiden.

- De wereldregering moet ook ingrijpen waar de democratieën bedreigd worden door narcistische sociopaten genre Trump, Poetin, Erdogan, Orbán, Bolsonaro, Assad, Kim Jong-un et les autres. Een vrije democratie is vooralsnog de meest humane regeringsvorm.

Het basisinkomen is de hefboom voor een andere wereld, voor ‘een vrije maatschappij en een gezonde economie’, om econoom, filosoof en voorvechter van het basisinkomen Philippe Van Parijs te citeren. Door een betere balans tussen werk en leven zullen mensen zich meer kunnen toeleggen op de opvoeding van hun kinderen, alle kinderen zullen kunnen genieten van (gratis) onderwijs. Een betere scholing zorgt ook voor een verantwoordelijke gezinsplanning. Het basisinkomen zal de ontregelende migratiestromen droogleggen, etc. etc.

Een nieuwe, vrije wereld na corona is niet onmogelijk. We moeten het alleen maar willen.

Johan Wambacq, Wolvertem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234