null Beeld

columnarnon grunberg

'Een president die geen Trump is, is al heel wat’

Arnon Grunberg richt elke maand het woord tot een markante figuur uit het nieuws en geeft gratis advies.

Arnon Grunberg

Beste Joe Biden,

In de weken voordat de Onzichtbare Vijand, om de woorden van uw tegenstanders van stal te halen, over de wereld vloog, lukte het u in een paar weken de Democratische presidentskandidaat te worden. Ik had u politiek gezien publiekelijk doodverklaard, eind september 2019, maar ik heb me vergist. Excuses.

We hebben de Zichtbare Vijand, de huidige president van Amerika, en we hebben de Onzichtbare Vijand, tussendoor won u de Democratische voorverkiezingen.

Daarna werd het stil rond u. Wat menigeen verstandig vond. De Zichtbare Vijand was bezig de Onzichtbare Vijand te bestrijden of zichzelf in de nesten te werken, afhankelijk van welke politieke stroming men aanhangt, en misschien was het beter bij beide bezigheden de president niet voor de voeten te lopen.

De waarlijk progressieven verachten u stilzwijgend of iets minder stilzwijgend, maar ook zij lijken de lessen van het rampjaar 2016 te hebben geleerd, toen de waarlijk progressieven het niet over hun hart konden krijgen Clinton met enige hartstocht te ondersteunen. Men schaart zich nu achter u, met filmpjes en al.

Eenheid is het motto, ook al meent menigeen dat u niet meer te bieden hebt dan het feit dat u geen Trump bent. Ik zou daar niet al te minachtend over doen. Een president die geen Trump is, dat is al heel wat, wat wil men meer - nou ja, Pence is ook geen Trump. Al is het voor de ware revolutionair natuurlijk weer onvoldoende.

Michelle Goldberg, columniste van The New York Times, schrijft onder de kop 'A Biden Presidency could be better than progressives think' dat de Democratische partij naar links is opgeschoven en dat veel van wat een paar jaar geleden nog als extreem werd beschouwd, nu normaal wordt gevonden. Behalve dan een werkelijke oplossing voor het schrijnende Amerikaanse probleem van de ziektekostenverzekering. Obama had daar een ietwat dubieus medicijn voor gevonden, beter een dubieus dan geen, dat daarna ten dele door de Republikeinen weer ontmanteld is.

Bovendien schrijft Goldberg, en ik moet zeggen dat mij dat hogelijk verbaasde, dat de politicoloog Jonathan Bernstein in 2014 beweerde, gebaseerd op onderzoek uiteraard, dat Amerikaanse presidenten doorgaans hun beloftes hielden die ze tijdens het campagnevoeren hadden gedaan. Niet allemaal, denk aan père Bush met zijn 'Read my lips' en geen verhoging van de belasting en dan toch wat belastingen verhogen. Enfin, zo gaat dat. Vervolgens kwam Clinton, Lewsinky, het debacle-Gore, 9/11, Afghanistan, Irak, de sympathieke messias Obama, die zelf helemaal geen messias wilde zijn, de bankencrisis, de middelgrote ramp in 2016 en het virus. Ik vat de Amerikaanse geschiedenis even kort samen, want dat is altijd fijn voor presidentskandidaten. Alleen de mislukte poging tot impeachment van Trump sla ik over, want dat wordt minder dan een voetnoot in de geschiedenis.

Overigens heeft zelfs Noam Chomsky beweerd dat u te verkiezen bent boven Trump. Wat betekent dat we de retoriek uit 2000, toen de waarlijk progressieven nog beweerden dat er geen verschil bestond tussen George W. Bush en Gore voor nu even achter ons hebben gelaten.

Volgens Goldberg schijnt u te geloven in het recht van de arbeider om lid te worden van een vakbond. En u bent voor een landelijk minimumloon van 15 dollar per uur - ik meen dat de diverse staten hun eigen minimumloon mogen vaststellen, zolang ze maar niet onder het minimumloon van Washington gaan zitten. Dat we dat extreem noemden, heeft er alles mee te maken dat door circa 1.200 dagen Trump het idee van wat extreem en niet extreem is, is gaan schuiven. De 1.200 dagen van Trump lijken nu al erger dan de 120 dagen van Sodom.

Overigens hebt u beloofd een vrouw als kandidaat-vicepresident te benoemen, nog een restantje van de aloude identiteitspolitiek, die grotendeels zal zijn opgelost in het virus ook wel genaamd de Onzichtbare Vijand. Wat voor vrouw, daar gaat het toch wel om. Laten we dat vaststellen voor u werkelijk uw keuze maakt. Anders komt er over vier jaar iemand die belooft geen buitenaards wezen als zijn running mate aan te wijzen.

U mag dan misschien minder conservatief en behoudend zijn dan men hier en daar denkt, maar het electoraat lijkt toch gekozen te hebben voor het ancien régime. Als Trump de revolutie was, of althans een poging daartoe, dan hebben de Amerikaanse kiezers, althans de Democratische kiezers zich uitgesproken: men verlangt naar prerevolutionaire tijden.

Laat het weer saai en overzichtelijk zijn in het beloofde land waar ziek zijn nog altijd een luxe is, maar waar het minimumloon dan wel 15 dollar per uur is, zodat de zieke verdoving kan zoeken in een glas wijn in het restaurant waarvoor hij een uurtje heeft moeten werken.

In de opiniepeilingen staat u tussen 2 en 6 procentpunten voor op Trump, maar Clinton stond ook voor op Trump rond deze tijd. Laten we zeggen dat de Onzichtbare Vijand, de instortende beurs, de instortende olieprijs, de massawerkeloosheid u geholpen zullen hebben.

Men houdt rekening met virtuele conventies. Slecht voor de hotels en het overspel.

Hopelijk worden de verkiezingen niet uitgesteld en blijft u nog een tijdje leven.

Leven is van catastrofe naar catastrofe glijden, maar nu even wat minder grote catastrofes.

Hartelijke groet,

Arnon Grunberg

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234