null Beeld Pool
Beeld Pool

humoOpen Venster

‘Een proces van die omvang splits je beter op in deelprocessen’

Lezersbrief

In ongeveer elke bedrijfstak weten ze het al jaren: als je een groot probleem wil aanpakken en oplossen, moet je het opsplitsen in meerdere kleine problemen en die één voor één aanpakken. Bij het gerecht doen ze al jaren het omgekeerde. Ze groeperen aanklachten tot een groter geheel. De afhandeling is meestal desastreus: verjaringen, procedurefouten, dossiers die miljoenen pagina’s beslaan, mastodontprocessen en onduidelijkheid troef.

Nu zal het terrorismeproces zes tot negen maanden duren. Er zijn twaalf juryleden en vierentwintig reservejuryleden verkozen. We kunnen nu al voorspellen dat dat niet goed komt. Ze zullen er bijvoorbeeld niet in slagen die zesendertig mensen negen maanden lang gezond en wel aan boord te houden. Dat ziet het kleinste kind nu al. De eerste twee haakten al af op dag één van het proces.

Het moet toch mogelijk zijn dit soort megaprocessen op te splitsen in meerdere deelprocessen van maximaal enkel dagen of weken, en die één na één af te handelen? En als de wet dat niet toelaat, dan moet die vlug aangepast worden.

Michel Schoep, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234