Marc Didden Beeld Humo
Marc DiddenBeeld Humo

columnMarc Didden

‘Een ritje met stadsbus 71 is nog altijd de mooiste en goedkoopste citytrip die men zich kan dromen’

Marc Didden

Vorige week vond in mijn dorp een kleine plechtigheid plaats. En ik stond alweer niet op de gastenlijst. Waar ik het in godsnaam over heb, vraagt u zich af, en kijk, na de volgende dubbelepunt zeg ik het u al: ik heb het over de ceremonie die zich afspeelde ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Brusselse stadsbus nr. 71, die al een halve eeuw door het hoofdstedelijke verkeer klieft, van in de oude kern rond het De Brouckèreplein tot vlak bij de plek waar Brussel verdampt, in het zicht van het Zoniënwoud.

Het is een bus om in weg te dromen, een stadsdeeltjesversneller, die de reiziger van de drukste drukte van de benedenstad in een klein uurtje langs alles brengt wat van Brussel nu Brussel maakt. De Muntschouwburg, de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, het centraal station, Bozar, de Kunstberg, het Koningsplein, De Warande, het koninklijk paleis, de Naamsepoort, Matongé, het Fernand Cocqplein, het Eugène Flageyplein, de vijvers van Elsene, de abdij Ter Kameren, de VUB/ULB, het kerkhof van Elsene, Oudergem – en zo de wijde wereld in.

In de onverbiddelijke bestseller die ik ooit wijdde aan het gehucht waar ik sedert 1951 verblijf, sprak ik drie bladzijden lang mijn waardering uit voor het nu gefêteerde product van de MIVB dat men in mijn deel van de stad ‘den eenenzeventig’ noemt en in hogergeleden gebieden wellicht ‘le soixante et onze’.

Een ritje met de 71 is nog altijd de mooiste en goedkoopste citytrip die men zich kan dromen. Doen!

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234