null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘Eén stem wordt niet gehoord: die van de schooldirecties’

Lezersbrief

Nu de scholen van de Franstalige gemeenschap nog dit jaar de zomervakantie inkorten, woedt het debat ook volop in Vlaanderen. Ik hoorde de laatste weken allerlei stemmen. Nogal logisch, iedereen heeft op de één of andere manier met onderwijs te maken.

In de meningenbrij ontbreekt merkwaardig genoeg één stem: die van de directies. Merkwaardig, omdat – met enig gevoel voor overdrijving – een schooljaar niet kan starten of eindigen zonder de schoolleider, uiteraard in samenwerking met zijn of haar onmisbare medewerkers.

DIVO, een belangvereniging voor directies vrij onderwijs, peilde bij haar leden naar hun mening over de problematiek. 252 directies hebben geantwoord. De resultaten: 64 procent van de respondenten ging ‘helemaal akkoord ‘ of ‘eerder akkoord’ op de vraag of ze de huidige vakantieregeling willen behouden. 35 procent verkiest een ingekorte zomervakantie en twee weken vakantie in de herfst en de lente.

We weten dat de goegemeente grossiert in clichés zoals ‘De leerkrachten doen al zo weinig’ en ‘Waarom hebben die zoveel vakantie?’. Op die discussie wil ik niet meer ingaan, behalve dan zeer kort: als het dan toch allemaal zo chill is in het onderwijs, waarom kampen we dan al jaren met een gigantisch lerarentekort?

Directies staan meestal niet voor de klas. Zij werken achter en soms voor de schermen aan de schoolorganisatie. Weinig mensen hebben echt zicht op het werk van schooldirecties. Dat is niet zo erg. Maar waarom antwoordt een meerderheid van de directies negatief op een verkorte zomervakantie? Niet omdat ze per se vasthouden aan die twee maanden vakantie, want die hébben ze gewoon niet en hebben ze zelfs nooit gehad.

Uit diezelfde enquête blijkt dat de vakantie voor 33 procent van de schoolleiders begint na 12 juli. 39 procent begint aan de voorbereiding van het nieuwe schooljaar op 15 augustus, jawel, op een feestdag.

Enkele pertinente vragen: wanneer vinden de directies nog tijd om het oude schooljaar af te sluiten en het nieuwe voor te bereiden? En twee: ze hebben sowieso niet het aantal weken vakantie van de leerkrachten, maar mag het toch ietsje meer zijn dan wat voorligt bij een verkorte zomervakantie?

Hugo De Wulf, algemeen directeur Regina Caeli-Lyceum Dilbeek.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234