null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

‘Een verlenging van vijf jaar van de levensduur van twee kerncentrales maakt niet zoveel uit’

Lezersbrief

Ik heb een aantal bedenkingen bij de lezersbrief over kernenergie van de heer Cedric Van Broeckhoven in Humo 4250. Zijn tekst doet denken aan wat de partij Groen daarover zegt. Het onveranderlijke anti-standpunt van Groen geldt ook voor alle nieuwe en toekomstige vormen van kernenergie, en is dus een zuiver dogmatisch vooroordeel.

De polarisatie rond het thema is zo mogelijk nog groter dan rond corona of het klimaat. Ook de onwetendheid (de lessen fysica en scheikunde zitten voor velen onder ons heel diep in het geheugen) biedt gelegenheid tot desinformatie en populisme.

Dat de bijna vijftig jaar oude kerncentrales in Doel en Tihange een technologie van het verleden zijn, is zonder meer juist, maar de heer Van Broeckhoven bedoelt ongetwijfeld ook nieuwe vormen van kernenergie. En wat de gevolgen zijn van de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima, laat hij over aan de lezer.

Eerst Tsjernobyl, de grootste kernramp ooit. Die kan zich als dusdanig zelfs met onze oude kerncentrales niet voordoen. Niet dat zich helemaal geen kernramp kan voordoen, maar met het type centrale dat een onvoorstelbare ontwerpfout in de regelstaven bevatte, waardoor een uit de hand lopende kettingreactie niet tijdig stilgelegd kon worden, was dat een stuk waarschijnlijker.

Intussen werd de ergste ontwerpfout gecorrigeerd maar er zijn nog een tiental centrales van dat type (RMBK) in de voormalige Sovjet-Unie in gebruik, onder meer in Oekraïne en Rusland. De hoogste schatting van het aantal doden, niet alleen op het moment van de explosie, maar vooral de jaren nadien, is afkomstig van Greenpeace en ligt op 200.000, terwijl de WHO het aantal schat op 4.000 tot 7.000. Dat is niet weinig, en elke dode is er natuurlijk één te veel.

Een ramp als Fukushima is hier nog minder waarschijnlijk. Of is een zware aardbeving van 9 op de schaal van Richter, gevolgd door een alles verwoestende tsunami – al heel uitzonderlijk in een aardbevingsgebied als Japan – hier dan wel waarschijnlijk?

Elke dag vallen er 3.500 doden in het verkeer, circa 1,2 miljoen per jaar. In de gedachtegang van de lezersbrief zouden we dus onmiddellijk moeten stoppen met autorijden. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Verder zijn er elk jaar 6,7 miljoen voortijdige overlijdens door luchtverontreiniging veroorzaakt door fossiele brandstoffen. Laat ons dan nog zwijgen over het stijgende aantal klimaatdoden.

Wat we moeten doen, is het verkeer steeds veiliger maken, wat we ook moeten doen met kernenergie. En dat gebeurt ook met de nieuwe kerncentrales, die wel veiliger zijn ook op gebied van afval, maar die spijtig genoeg enkel nog in proefopstellingen bestaan.

Tot slot stelt de heer Van Broeckhoven dat onze buurlanden een strategisch energiebeleid voeren: op Duitsland na doen ze dat inderdaad: ze gaan investeren in de nieuwe kerncentrales op basis van thorium. Ook Japan maakt deel uit van het internationaal forum van de vierde generatie kernenergie.

Het probleem is dat wind- en zonne-energie aangevuld moeten worden met een stabiele energiebron, ofwel fossiele brandstoffen, ofwel kernenergie. Anders moet men op bepaalde tijdstippen elektriciteit invoeren. Als de nieuwe kernenergiecentrale operationeel is in 2030, dan is het een grove vergissing de twee oude centrales niet met vijf jaar te verlengen. Ook al is die er niet in 2030, dan nog maakt maximaal vijf jaar verlenging van twee centrales niet veel uit.

M. Dierick, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234