Sammy Mahdi (CD&V)  en Bart De Wever (N-VA) Beeld Photo News
Sammy Mahdi (CD&V) en Bart De Wever (N-VA)Beeld Photo News

humoOpen Venster

‘Een versmelting van de N-VA en CD&V lijkt de enige oplossing’

Lezersbrief

Ook al ontkent hij het nog, toch zal PS-voorzitter Paul Magnette in 2024 over een verdere staatshervorming willen onderhandelen in ruil voor Vlaamse centen. Dat zal hij doen met de Vlaamse partijen die nu in de Vivaldi-regering zitten, dus niet met de veeleisende N-VA. Die partijen zijn immers veel inschikkelijker. Zelfs al maakt Vooruit haar naam ruimschoots waar in de volgende verkiezingen, het blijft een meegaande bondgenoot in de socialistische familie.

Open VLD heeft zich al volledig vastgeklonken aan de MR. En CD&V, zonder nauwe banden met de Waalse tegenhanger Les Engagés, mag al blij zijn dat ze mee aan tafel mag zitten. Voorts blijven Groen en Ecolo elkaar eeuwig trouw in hun adoratie van de amechtige Belgische staatsconstructie.

Als de N-VA niet wil samengaan met Vlaams Belang, lijkt een versmelting van de N-VA en CD&V de enige oplossing. Alleen zo’n brede Vlaamse centrumpartij kan in de onderhandelingen met de Franstaligen de Vlaamse belangen krachtig en geloofwaardig verdedigen. De huidige standpunten van N-VA en CD&V over een efficiënte staatshervorming lijken niet onoverbrugbaar. Die nieuwe partij hoeft geen onrealistische Vlaamse onafhankelijkheid na te jagen, maar moet streven naar maximaal Vlaams zelfbestuur. Een nieuwe Vlaamsgezinde politieke strekking die zich niet uitgesproken links of rechts profileert, zal wellicht veel gematigde kiezers aanspreken.

Als de N-VA en CD&V niet die moed opbrengen, dreigt hun invloed verwaarloosbaar te worden in het toekomstige federale bestel.

Noël Bulckaert, Hasselt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234