null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

‘Een volledig toegankelijke trein voor personen met een beperking is nog niet voor morgen’

Lezersbrief

In de Kamer is er onlangs een resolutie ingediend die de toegankelijkheid van de treinen voor mensen met een beperking moet ­verbeteren. Op korte termijn zouden alle rijtuigen voorzien moeten worden van auditieve en visuele reizigersinformatiesystemen en zouden de reserveringstermijnen voor persoonlijke assistentie moeten versoepelen. Op middellange termijn zouden alle nieuwe treintoestellen van de NMBS toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap, en zouden de stations versneld toegankelijk gemaakt moeten worden.

Vijf jaar geleden heeft de NMBS 447 nieuwe rijtuigen aangekocht van het type M7. Die hebben de technologie voor auditieve en visuele reizigersinformatie aan boord, maar ze zijn te hoog voor de meeste perrons, waardoor personen met een handicap, bijvoorbeeld in een rolstoel, niet zelfstandig kunnen instappen. Zij moeten nog altijd beroep doen op een assistent, wat hun reismogelijkheden beperkt.

De NMBS heeft weer nieuwe rijtuigen besteld, nu met een instaphoogte van 63 centimeter. Een brugje moet de afstand tussen het perron en het treinstel overbruggen. De leverancier zal de eerste rijtuigen van dat type in 2024 leveren. Die zullen zeker dertig jaar meegaan. Een volledig toegankelijke trein voor personen met een beperking is dus nog niet voor morgen.

Geert Messiaen, Roeselare.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234