null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Een zorgvuldige overheid zorgt ervoor dat een controlemechanisme nagaat of die subsidies goed worden besteed’

Met veel interesse heb ik het artikel over Sihame El Kaouakibi in Humo 4206 gelezen. In de voorlaatste alinea wordt echter een anonieme politicus van een andere partij dan Open VLD aan het woord gelaten: ‘Wie heeft haar die goede reputatie bezorgd? De privésector! Pas daarna is ze bij de politiek komen aankloppen. Maar die mensen hoor je nu niet: ze zijn beschaamd, omdat ze zich hebben laten bedotten.’

Uit het artikel blijkt al dat ze al sinds 2012 met de politiek verstrengeld was, en ze dus gelijktijdig met het bedrijfsleven netwerkte. Voorts maakt de geciteerde politicus geen onderscheid tussen geld van het bedrijfsleven en van de overheid. Dat bedrijfsleiders niet nagaan wat er met hun sponsorgeld gebeurt, is hun zaak. Maar subsidies worden gefinancierd door ons allemaal. Een zorgvuldige overheid zorgt ervoor dat ze een controlemechanisme heeft dat nagaat of die subsidies wel degelijk goed worden besteed. Je kunt die controle niet zomaar vervangen door ‘de reputatie en geloofwaardigheid ontleend aan de steun van het bedrijfsleven’, zoals in de passage wordt gesuggereerd. In dit geval was er ofwel geen adequaat controlemechanisme, en dan moet daar iets aan gedaan worden, ofwel heeft iemand zijn job niet deftig gedaan, en dan moeten er ook maatregelen worden genomen. Je kunt niet volhouden dat je een sluitend controlemechanisme hebt, als blijkt dat je net bent opgelicht.

Die uitspraak is dus een goedkope poging om de verantwoordelijkheid af te schuiven op het bedrijfsleven. Jammer genoeg is de politicus anoniem, of ik had alweer een naam voor mijn lijst van mensen voor wie ik nooit zou stemmen.

Steven Cauwenberghs, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234