null Beeld Livios
Beeld Livios

Open Venster

‘Elke bezitter van zonnepanelen zal een pak geld verliezen’

Lezersbrief

Volgens het Grondwettelijk Hof mogen eigenaars van zonnepanelen niet langer het systeem van de terugdraaiende teller gebruiken voor een periode van vijftien jaar. Ik heb een paar jaar geleden zonnepanelen op mijn dak laten leggen, die nu jaarlijks ongeveer opbrengen wat ik verbruik. Daardoor heb ik een lagere energiefactuur en kan ik mijn investering in propere energie terugbetalen. Maar door de beslissing van het hof zal alle elektriciteit die ik met mijn zonnepanelen opwek en niet onmiddellijk weer verbruik, gratis op het net verdwijnen.

De energieleveranciers, die veelal minder propere energie leveren, zullen nu ook mijn geproduceerde kilowatturen verkopen en mij daarvoor niks in de plaats geven. De smoes: mensen met zonnepanelen moeten leren om hun elektriciteit te gebruiken op het moment dat ze die opwekken. Als ik dat wil doen, mag ik in de winter bijna geen energie verbruiken en moet ik in de zomer mijn lichten allemaal uitdoen als het donker wordt. Dat gaat dus niet. Dat is echt een walgelijke regeling. Een digitale meter kan net zo goed de uitgaande en de inkomende energie tellen en het verschil berekenen: dat zou niet meer dan eerlijk en normaal zijn.

Wie gaat het nog in zijn hoofd halen om zonnepanelen te leggen, wetende dat het grootste deel van de opbrengsten door Electrabel en co met winst zal worden verkocht, en dat hij zijn energieverbruik moet afstemmen op de zonne-uren en het weer om er toch nog iets aan te hebben? Dat besluit zal elke bezitter van zonnepanelen een pak geld doen verliezen, omdat hij dat niet kon voorzien toen hij erin investeerde.

Het is diefstal en het Grondwettelijk Hof vindt dat prima.

Peter Verduyckt, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234