Een man speelt gitaar bij een ruïne in Hiroshima op de 75ste verjaardag van de atoomaanval. Beeld AFP
Een man speelt gitaar bij een ruïne in Hiroshima op de 75ste verjaardag van de atoomaanval.Beeld AFP

Open Venster

‘Er doemt een nieuwe koude oorlog op aan de horizon’

Redactie

Er was absoluut geen rechtvaardiging voor de onbezonnen aanval op Nagasaki en Hiroshima, de ergste misdaad tegen de menselijkheid in de geschiedenis, alleen geëvenaard door de Holocaust en de genocide in Rwanda (Humo 4170) . Documenten hebben sindsdien bevestigd dat de ‘mythe’ dat de atoomaanval nodig was om het leven van Amerikaanse militairen te sparen en de oorlog te beëindigen, niet waar was. In feite stond het keizerlijke Japan al op het punt in te storten en zich over te geven tegen begin augustus 1945, gezien zijn industrieën en oorlogsindustriële capaciteiten werden vernietigd of uitgeput door herhaalde conventionele luchtaanvallen.

We weten nu dat de Amerikaanse president Truman en zijn regering de kernaanval toch hebben uitgevoerd omdat ze de kracht van hun nieuwe wapens wilden tonen terwijl ze dat nog konden. Het is nu bijvoorbeeld bekend dat het Targeting Committee specifiek die twee steden heeft gekozen, niet omdat ze belangrijke militaire centra waren, maar omdat ze nauwelijks waren gebombardeerd door conventionele luchtaanvallen, zodat het gemakkelijker zou zijn om de vernietigende kracht van de explosies te documenteren, en om het aantal doden onder de burgerbevolking van die stedelijke centra te checken. De ongevoeligheid en de raciaal getinte onmenselijkheid van dergelijke berekeningen valt niet te ontkennen.

De Amerikaanse nucleaire aanvallen waren bedoeld om een signaal te geven aan de Sovjet-Unie - de bondgenoot tijdens de Tweede Wereldoorlog - dat het Amerikaanse imperialisme, met zijn monopolie op kernwapens, in het naoorlogse tijdperk ‘wereldpolitieagent’ zou blijven. 75 jaar later blijven die kernwapenarsenalen de belangrijkste bedreiging voor de mensheid. Ondanks de eisen van de wereldbevolking voor de uitbanning van alle nucleaire voorraden, blijven de ontwapeningsbesprekingen geblokkeerd en zijn belangrijke verdragen, zoals de ABM-verdragen (Anti-Ballistic Missile) en de INF-verdragen (Intermediate Nuclear Forces) en het Iraanse nucleaire akkoord (JCPOA) eenzijdig door Washington geannuleerd, waardoor de weg is vrijgemaakt voor een nieuwe verwoestende ronde van de wapenwedloop.

In plaats daarvan zetten de leidende nucleaire staten - in de eerste plaats de Amerikanen - zich in voor de modernisering van de kernwapenarsenalen en de uitbreiding van de wapenwedloop naar de ruimte (in de vorm van het Ballistic Missile Defense-systeem en Trump’s ‘Space Command’). Daarom krijgt de verjaardag van Hiroshima en Nagasaki dit jaar een nog grotere betekenis en urgentie, en een bittere nasmaak, want blijkbaar hebben we niet geleerd uit de verschrikkelijke verwoestingen van Nagasaki en Hiroshima.

Dit is vooral zo omdat we allemaal een nieuwe ‘koude oorlog’ - deze keer gericht tegen de Volksrepubliek China - aan de horizon zien opdoemen. We mogen niet toestaan dat angst weer de overhand krijgt. We moeten massaal actie ondernemen om van België te eisen dat het een krachtig standpunt inneemt dat vrede, ontwapening, wederzijds respect en begrip bevordert en militarisme, agressie en oorlog verwerpt in plaats van meer investeringen in militaire oplossingen zoals Donald Trump ons nu juist verzoekt.

Andy Vermaut, Diksmuide.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234