null Beeld flywel
Beeld flywel

Open Venster

‘Er is altijd ontkend dat onze huizen moesten wijken voor de Oosterweelverbinding, en nu moeten ze weg’

Een groot aantal mensen in de Ten Eekhovelei in Deurne, die in woningen met onpare huisnummers wonen, evenals de nummers 34 en 36 van de Bisschoppenhoflaan, hebben vorige week een brief van de Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis ontvangen. Hij stelt voor dat we onze woningen of handelspanden vrijwillig verkopen, en we kunnen daarvoor contact opnemen met het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten (AG Vespa). Huurders kunnen terecht bij het Woonkantoor voor advies en informatie over een nieuwe woning.

Enkele jaren geleden, toen de eerste plannen van de Oosterweelverbinding werden bekendgemaakt, vroeg één van mijn buren waar onze huizen stonden. Het antwoord luidde: ‘Alle huizen aan de Ten Eekhovelei zullen verdwijnen.’ Later is dat steevast ontkend.

Ik wil best geloven dat de huidige burgemeester van Antwerpen graag herinnerd wil worden als diegene die grootse werken liet uitvoeren om de stad te verfraaien en de lucht te zuiveren, waartegen ik ook geen bezwaar heb. Maar ik kan mij toch niet van de indruk ontdoen dat de N-VA de mensen heeft verleid om eerst op haar kandidaten te stemmen, om diezelfde mensen daarna door de bouwkeizers uit hun woningen te laten jagen. Het is altijd hetzelfde liedje: mooie beloften vóór de verkiezingen, daarna onaangename verrassingen, vooral voor de gewone man.

Ook de bewoners van de pare huisnummers zijn niet tevreden. Als de huizen aan de overzijde verdwijnen, zitten ze met hun neus op de ‘uitlaatpijpen’ van de Oosterweelverbinding. De Ten Eekhovelei is trouwens niet de enige getroffen straat in Antwerpen.

Vroeger werden de bijeenkomsten over de Oosterweelverbinding lang vooraf gepland in een goed bereikbare zaal. Iedereen kon ze bijwonen en vragen stellen. De laatste jaren, dus nog voor de coronacrisis, gebeurt alle berichtgeving in zeven haasten, alléén online en op een uur dat alle bibliotheken gesloten zijn. Mensen die niet over een computer, laptop of smartphone beschikken en/of geen familie meer hebben om op terug te vallen, zijn niet meer op de hoogte van genomen beslissingen en staan voor voldongen feiten.

M.R., Deurne.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234